Παρέμβαση στη Βουλή στην συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο πραγματοποιεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:00 το μεσημέρι.
Μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων (η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το μακρινό 1995), η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει την κτηματογράφηση έως το 2025.
Το πρότζεκτ τρέχει εδώ και μήνες ο Υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και με το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων ενσωματώνεται η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο νομικό έλεγχο των Συμβολαίων, προβλέπεται 24ωρη Ηλεκτρονική Υποβολή Πράξεων ενώ “διασώζονται” τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα.
Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου το οποίο ψηφίζεται και έχει σαν στόχο να διευκολύνει σημαντικά όλες τις συναλλαγές οι οποίες αφορούν στο Κτηματολόγιο, ενώ θα υπογραμμίσει πως αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να απλοποιήσουν και να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια σημαντική επένδυση στο μέλλον της χώρας μας, με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές ακινήτων λένε παράγοντες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων
Βασικό μήνυμα του Πρωθυπουργού θα είναι πως ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο αποτελεί κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ με το νομοσχέδιο η αγορά και πώληση ακινήτων θα γίνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Θα μειώσει τη γραφειοκρατία, καθώς οι απλοποιημένες διαδικασίες διευκολύνουν τους πολίτες και περιορίζουν τις καθυστερήσεις ενώ επιφέρει μεγάλο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό καθώς η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και η ψηφιοποίηση αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Ουσιαστικά η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να μειώσει στο μισό τον χρόνο επαναλαμβανόμενων πράξεων.
«Όραμα δεκαετιών»
Όπως λένε από την Κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, υλοποιείται ένα όραμα δεκαετιών καθώς μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών αναμένεται κτηματογράφηση να ολοκληρωθεί έως το 2025, δίνοντας τέλος σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας που εμπόδιζε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας θα ενταχθούν πλήρως στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, προσφέροντας ακριβή και ασφαλή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Όπως έλεγαν από το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο CNN Greece, η «οργάνωση του χώρου στην Ελλάδα» τραβάει από το 1995 και αφορά συνολικά 131.990 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στο σύνολο της Επικράτειας. Αφορά 39.120.000 περιουσιακά δικαιώματα σε 20 εκ. γεωτεμάχια και οικόπεδα.
Με το νομοσχέδιο οι ανάδοχες εταιρείες της Κτηματογράφησης παραδίδουν επικαιροποιημένα υπόβαθρα μέχρι το τέλος του 2024, συμπτύσσονται 3 παραδοτέα σε 1, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενώ οι ανάδοχες εταιρείες μπορούν να τροποποιήσουν συμβάσεις και να εκτελέσουν υποστηρικτικές εργασίες στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία
Το 2025 ένας και μόνο δημόσιος φορέας θα είναι υπεύθυνος για τις συναλλαγές ακινήτων σε όλη τη χώρα με ένα ψηφιοποιημένο αρχείο υποθηκοφυλακείων και ψηφιακές διαδικασίες.
Εξωδικαστικές λύσεις για δασικά οικόπεδα
Σε περιπτώσεις όπου οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνονται δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική προσφυγή. Αυτό προστατεύει τους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζει σωστή απεικόνιση των ακινήτων τους.
Μονομερής τροποποίηση σύστασης
Επιπλέον, σε περιπτώσεις για παράδειγμα πολυκατοικιών όπου από νεότερη μέτρηση προκύπτει νέο εμβαδόν διαμερίσματος, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να τροποποιήσει τα τετραγωνικά του συμβολαίου για το διαμέρισμά του παρά μόνο με συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας.
Πλέον θα μπορεί να προβαίνει στην μονομερή τροποποίηση του συμβολαίου του, υπό τον όρο ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων συνιδιοκτητών στην οριζόντια ιδιοκτησία, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση θα υπάρχει και για τα γεωτεμάχια με κτίσμα.