«Η Αριστερά δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν», υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το μεσημέρι της Τρίτης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως η δραστηριότητα του κόμματος εντός του Κοινοβουλίου μπορεί να είναι ενοποιητική και πολλαπλασιαστική για τον πολιτικό του χώρο.
Ο κ. Παππάς είπε πως η υπεράσπιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί για το κόμμα ιστορικό χρέος και δεν αφορά πρόσωπα, αλλά την υπεράσπιση της ιστορίας και της παράταξης και των αγώνων του λαού να φέρει μια αλλαγή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να βρεθεί- και θα βρεθεί- στην αιχμή και στην πρωτοπορία της προοδευτικής αντεπίθεσης».
Ο ίδιος τόνισε πως το κόμμα του είναι δύναμη πατριωτική, η κυβέρνηση που επί υπουργίας Κοτζιά είχε καταφέρει να υπάρχει ηρεμία χωρίς να δαπανούμε μεγάλα ποσά σε εξοπλιστικά προγράμματα: «Είμαστε η κυβέρνηση που είχαμε καταφέρει να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Είμαστε η κυβέρνηση που πετύχαμε το διπλωματικό προβάδισμα για την Ελλάδα».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τάχθηκε υπέρ του συνεχούς διαλόγου με την Τουρκία διαχρονικά, αλλά με σαφείς «κόκκινες» γραμμές έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Παππάς υποστήριξε πως η προς τα κάτω αναθεώρηση της μεγέθυνσής της για το τρέχον έτος από 2,5% σε 2,2% είναι καθρέφτης των λανθασμένων συνταγών και μια μεγέθυνση του ΑΕΠ που αφορά λίγους.
«Έρχεται η κυβέρνηση και περνά κάτω από τον πήχη για τις επενδύσεις που η ίδια είχε θέσει. Θέτει τον πήχη για τις επενδύσεις στον προϋπολογισμό του 2024 (Δεκέμβριος 2023) στο 15,1%. Έρχεται στη συνέχεια και επανατοποθετεί τον πήχη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο στο 6,7% για το 2024 στο σχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2023-2028, επαληθεύοντας το αναπτυξιακό της έλλειμα ως προς τις επενδύσεις. Η αναιμική αύξηση της απασχόλησης (πρόβλεψη για 1,2% το 2024 και 0,8% το 2025) δεν αποτελεί απάντηση στην ανεργία και στις ανάγκες της κοινωνίας», επισήμανε ο επικεφαλής της Κ.Ο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, παρατήρησε πως είναι πασιφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεδιπλώσει και υλοποιεί μία στρατηγική ιστορικού αναθεωρητισμού σε δύο επίπεδα: «Με ένα υποτιθέμενο προοδευτικό- κεντρώο περίβλημα κι ενώ έχει ενσωματώσει πρόσωπα και στρατηγικές της ακροδεξιάς του 2000 εργαλειοποιεί κι εκλογικεύει τα επιχειρήματα και τα αφηγήματα της άκρα δεξιάς στην Ελλάδα. Επιχειρεί να σβήσει από τη συλλογική μνήμη την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας, της πολιτικής ανωμαλίας που πολλοί αγωνιστές, αλλά κυρίως η δημοκρατία μας πλήρωσαν. Στόχος, προφανώς, να ξεπλυθεί η ακροδεξιά και οι ιστορικές ευθύνες της».
Ο κ. Παππάς ανέφερε πως την ίδια στρατηγική επιλογή εφαρμόζει ο πρωθυπουργός και για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλει να σβήσει από τη συλλογική μνήμη τις κεντρικές, κορυφαίες, ιστορικές ευθύνες της ΝΔ από την πρόσφατη ιστορία. Δεν θέλει να θυμόμαστε ότι το 2010 είχαμε τυπική χρεοκοπία και ότι μέχρι το 2015 χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Θέλει να θυμόμαστε ένα εξάμηνο, λέει, του 2015. Και κάνει μία συστηματική προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας όπου οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας εγκαλούν την παράταξη που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Και να τη βγάλει με την κοινωνία όρθια. Και ενώ δεν είχε τη δυνατότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων και των δημόσιων δαπανών που έχει ο κ. Μητσοτάκης».