«Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε πολιτική του Μπάιντεν όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα. Είχαμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε. Όσον αφορά στην Κάμαλα Χάρις δεν νομίζω να ξέρει και ίδια ποια πολιτική θα ακολουθήσει. Δεν έχει εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και τα διεθνή θέματα. Θα εξαρτηθεί από τους συμβούλους της η πολιτική της για την Ελλάδα και την Κύπρο»: την εκτίμηση αυτή εκφράζει σε συνέντευξή του στο CNN Greece o πρόεδρος της «AHEPA» Σάββας Τσίβικος, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της κορυφαίας οργάνωσης Ελληνοαμερικανών αναφέρει πως υπάρχει μια αίσθηση όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο καθένας από τους δύο υποψήφιους, αλλά τελικώς οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν εξαρτώνται τελικά ούτε από τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε από την Κάμαλα Χάρις.
«Έχουν φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα:
«Η Αμερική έχει χαρακτηρίσει -και το έχει πει σε πάρα πολλές περιπτώσεις- ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και βλέπουμε πως εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό και τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στην περιοχή λόγω και των εξελίξεων στο Μεσανατολικό, όπου η Αμερική στηρίζεται αποκλειστικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα όσον αφορά στις κινήσεις της στην ευρύτερη περιοχή».
Ερωτηθείς σχετικά με τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους και την πρόθεση ψήφου τους, ο κ. Τσίβικος λέει πως παρατηρεί μια προτίμηση προς τους Ρεπουμπλικάνους.
«(…) Η ελληνική κοινότητα είναι προς τη μεριά της δεξιάς» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της AHEPA εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για θετική εξέλιξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου, αλλά και την ελπίδα του για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Τσίβικος στάθηκε στο κλίμα πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές, τονίζοντας παράλληλα πως η νίκη της Καμάλα Χάρις εξαρτάται από πολιτείες – κλειδιά όπως η Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν και πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σκληρή αναμέτρηση που θα κρίνεται μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της AHEPA στο CNN Greece:
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα είναι μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση, ποια είναι η εκτίμηση σας για το αποτέλεσμα των εκλογών;
«Όπως ήδη ξέρετε υπάρχει ένα πολύ τοξικό κλίμα στην Αμερική λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Όσον αφορά στην Χάρις, δεν μπορεί να βγει πρόεδρος αν δεν κερδίσει την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν, αλλά κυρίως την Πενσιλβάνια. Γι’ αυτό είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα για τους Δημοκρατικούς από τι είναι για τους Ρεπουμπλικάνους. Στο τέλος της ημέρας όμως πιστεύω ότι θα έχουμε και κάποιες εκπλήξεις. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι είναι πολύ κοντά -κάποιες τελευταίες βέβαια έδειξαν ότι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται με δύο μονάδες- αυτές οι δημοσκοπήσεις πρέπει να πούμε ότι αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Τη μια μέρα είναι μπροστά η Χάρις την άλλη είναι ο Τραμπ, αλλά σίγουρα αυτές οι πολιτείες θα κρίνουν τον τελικό νικητή των φετινών εκλογών, όπως έκριναν και τις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Oı Έλληνες ομογενείς τι θα ψηφίσουν φέτος;
«Η κοινότητα μας είναι από τις πλέον πολιτικοποιημένες κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάντα λαμβάνουν μέρος στις εκλογές. Θα έλεγα αυτή τη φορά η πλάστιγγα γέρνει προς τους Ρεπουμπλικάνους, αν και όχι με μεγάλο βαθμό, αλλά σίγουρα μπορώ να πω ότι η ελληνική κοινότητα είναι προς τη μεριά της δεξιάς. Φυσικά, αυτό που θα κρίνει τις εκλογές είναι η συμμετοχή και ποιοι θα είναι αυτοί που θα ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών και ειδικότερα στις εφτά κρίσιμες πολιτείες-κλειδιά».
H Kάμαλα Χάρις αν κερδίσει τις εκλογές τι πολιτική θα ακολουθήσει για την Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο; Τι μαθαίνετε;
«Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε πολιτική του Μπάιντεν όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα. Είχαμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε. Όσον αφορά την Χάρις δεν νομίζω να ξέρει και ίδια ποια πολιτική θα ακολουθήσει. Δεν έχει εμπειρία στην εξωτερική πολιτική και τα διεθνή θέματα. Θα εξαρτηθεί από τους συμβούλους της η πολιτική της για την Ελλάδα και την Κύπρο».
Ο Ντόναλντ Τραμπ αν εκλεγεί θα κρατήσει την ίδια στάση που είχε προς Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία στην πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο;
«Ο Τραμπ, ο οποίος υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια πρόεδρος, έχει επιδείξει ένα έργο και μην ξεχνάτε ότι οι στρατηγικές σχέσεις που υπάρχουν σήμερα ξεκίνησαν κατά την περίοδο της δικής του προεδρίας. Είχαμε κι έναν πολύ αξιόλογο υπουργό Εξωτερικών, τον Μάικ Πομπέο, όποιος πραγματικά για πρώτη φορά αναγνώρισε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου. Ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 και με μεγάλη μου λύπη βλέπω ότι τώρα γίνονται προσπάθειες από την παρούσα κυβέρνηση να επαναφέρουν την Τουρκία μέσα στο πρόγραμμα και ελπίζω να μην έχουν το χρόνο να το κάνουν μέχρι τον Ιανουάριο.
Ήταν επίσης η πρώτη φορά που είχαμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Έχουμε μία αίσθηση όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο καθένας από τους δύο υποψηφίους αλλά πιστεύω ότι δεν εξαρτώνται τελικά ούτε από τον Τραμπ ούτε από την Χάρις οι σχέσεις της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι έχουν φτάσει σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν. Η Αμερική έχει χαρακτηρίσει -και το έχει πει σε πάρα πολλές περιπτώσεις- ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και βλέπουμε πως εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό και τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στην περιοχή λόγω και των εξελίξεων στο Μεσανατολικό, όπου η Αμερική στηρίζεται αποκλειστικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα όσον αφορά στις κινήσεις της στην ευρύτερη περιοχή.
Η ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος με το Ισραήλ νομίζω ότι καθιστούν και τις δύο χώρες πολύ σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή. Το θέμα είναι αν μπορούν οι κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου να αξιοποιήσουν αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή, γιατί η γεωπολιτική αλλάζει πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα. Είναι συγκυρίες που είναι πολύ θετικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αν καταφέρουν και αξιοποιήσουν αυτά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που εξελίσσονται στην περιοχή νομίζω ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον ελληνισμό».
Όσον αφορά στην Κύπρο, βλέπουμε ότι τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους με τη Μεγαλόνησο, με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου και μετέπειτα την υπογραφή του οδικού χάρτη διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Αν εκλεγούν οι Ρεπουμπλικάνοι θα συνεχιστεί αυτή η εμβάθυνση των σχέσεων;
«Θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος για πρώτη φορά. Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι πολύ χρήσιμος και αναγκαίος ως εταίρος όσον αφορά τα αμερικανικά συμφέροντα και την αμερικανική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η Κύπρος μέσω του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου θα κατάφερνε να κάνει αυτό το άνοιγμα προς την Γάζα. Εντούτοις το κατάφερε, με την μεγάλη υποστήριξη της Αμερικής. Λόγω αυτών των εξελίξεων οι Αμερικανοί για πρώτη φορά έχουν αναγνωρίσει και χωνέψει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένας παράγοντας σταθερότητας.
Έχουν τονίσει ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στην ευρύτερη περιοχή. Εάν η Κύπρος με την έντονη υποστήριξη της Ελλάδας καταφέρουν και αξιοποιήσουν αυτό το θετικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι θα βελτιωθούν και οι δύο χώρες.
Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό σημείο που αυτή τη στιγμή περισσότερο από κάθε άλλη φορά λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή. Η Κύπρος αναγνωρίζεται σαν σπουδαίος παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και ασφαλείας, που μπορεί να διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.
Γι’ αυτό και μπορέσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ένας προβληματικός γείτονας, αλλά είμαστε μία δημοκρατία. Μία χώρα που μπορεί να προσφέρει λύσεις. Είμαστε και αναγκαίοι και χρήσιμοι όσον αφορά στην ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτή την πρόσκληση που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη του ψευδοκράτους που αντιπροσωπεύει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς την λύση. Όχι, όμως, όποια λύση. Όχι λύση που θα σήμαινε παράλυση, αλλά μία λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και μέσα από αυτές τελευταίες εξελίξεις νομίζω ότι έχουν πειστεί και οι σύμμαχοι μας και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ότι οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο πρέπει να είναι μία λύση που να μην παραλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά να την καθιστά παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Για φανταστείτε αν υπήρχε μία λύση αυτή τη στιγμή που δεν ήταν λειτουργική και μπορούσε η Τουρκία να καθορίσει τις εξελίξεις. Φανταστείτε τι θα γινόταν στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι αυτό το έχουν κατανοήσει πλήρως οι Αμερικανοί και λιγότερο οι Ευρωπαίοι εκτός από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία αλλά ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει κινητικότητα και θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό και θα υπάρξει απελευθέρωση».