Στο να αυστηροποιήσει την πολιτική της στο μεταναστευτικό προσανατολιζεται η Ευρώπη, εν μέσω φόβων για έκρηξη των ροών από το Λίβανο. Σήμερα στις Βρυξέλλες λαμβάνει χώρα η κρίσιμη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το μεταναστευτικό θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα, υπερκεράζοντας σε σημασία τις εξελίξεις στα μέτωπα Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής αλλά και το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας.
Όπως λένε κυβερνητικές πηγές η συζήτηση για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που κράτη μέλη έχουν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και η κατάσταση στη Μέση ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση ροών από το Λίβανο.
Και αν δεν έφταναν αυτά οι συζητήσεις επιβαρύνονται και από τη θέση Ολλανδίας και Ουγγαρίας, που ζητούν εξαίρεση από τη κοινή μεταναστευτική πολιτική ενώ η Πολωνία ζητά προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη γειτονική Λευκορωσία καθώς καταγγέλλει τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.
Από την άλλη η Ευρώπη αποφάσισε να εξετάσει το πείραμα της Ιταλίας στην Αλβανία. Τη συμφωνία που προβλέπει ότι για μία περίοδο πέντε ετών, η Αλβανία θα δέχεται έως και 36.000 μετανάστες ετησίως και οι αιτήσεις ασύλου τους θα διεκπεραιώνονται σε δύο κέντρα. Ήδη, οι πρώτοι 16 μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι Σενγκίν της Αλβανίας και θα φιλοξενηθούν στο Τζάντερ. Τα ιταλικά κέντρα μεταναστών στην Αλβανία αναμένεται να έχουν δυνατότητα υποδοχής 1.000 ατόμων αρχικά και στη συνέχεια έως και 3.000.
Εφαρμογή συμφωνιών, στήριξη και επιστροφές ζητά η Αθήνα
Όπως λένε από την Κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προτεραιότητα τώρα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η στήριξη και ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα στη Σύνοδο να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, η οποία αποτελεί βασικό και πρώτο πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα – και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει τη σημασία επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι΄αυτό τον σκοπό.
Στην Κυβέρνηση υπάρχει αυξημένη εγρήγορση καθώς κανείς δεν ξεχνά πως στο Λίβανο διαμένουν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες ενώ 1 εκατομμύριο άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι και ανά πάσα στιγμή αν η σύγκρουση ξεφύγει θα αναζητήσουν καταφύγιο.