Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί έθεσαν στο στόχαστρο στη διάρκεια της νύχτας τη Βηρυτό, με έναν από αυτούς να πλήττει κτήριο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, όπως δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Μεταφορών.
Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ένα υπόστεγο στην περίμετρο του αεροδρομίου το οποίο υπέστη πολλές ζημιές από ένα πλήγμα.
Ο υπουργός Μεταφορών Αλί Χαμίε ανέφερε στο X πως «το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά». «Τα αεροπλάνα απογειώνονται και προσγειώνονται χωρίς προβλήματα», διευκρίνισε στο AFP.
Το πλήγμα προκάλεσε «μικρές ζημιές» σε κτήρια του αεροδρομίου, «αλλά όχι στον τερματικό σταθμό», δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος του αεροδρομίου που ζήτησε ανωνυμία.
Διευκρίνισε πως οι ζημιές έπληξαν τα γραφεία της Middle East Airlines (MEA), της εθνικής αεροπορικής εταιρίας του Λιβάνου, και κυρίως τα γραφεία της εταιρίας που έχει αναλάβει τη συντήρηση των αεροσκαφών.
Ο Αμπού Έλι, οδηγός ταξί, βρισκόταν στο αεροδρόμιο την ώρα του πλήγματος. «Όλος ο χώρος στάθμευσης σείστηκε», είπε στο AFP.
“Οι άνθρωποι κουβαλούσαν τις βαλίτσες τους και άρχισαν να τρέχουν”, πρόσθεσε, λέγοντας πως ο χώρος καλύφθηκε από ένα πυκνό στρώμα καπνού.
Η MEA είναι ουσιαστικά η μοναδική αεροπορική εταιρία που εξακολουθεί να πραγματοποιεί πτήσεις αφότου το Ισραήλ ενέτεινε τα πλήγματά του εναντίον του Λιβάνου στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το πλήγμα κοντά στο αεροδρόμιο πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ χθες, Τετάρτη, ότι έθεσε στο στόχαστρο στρατιωτική βάση κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, το κυριότερο αεροδρόμιο του Ισραήλ. Η αεροπορική κυκλοφορία δεν επηρεάστηκε.
Των νυχτερινών πληγμάτων στα νότια προάστια της Βηρυτού είχε προηγηθεί εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση τεσσάρων συνοικιών της νότιας Βηρυτού, μεταξύ των οποίων και ενός χώρου που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, το μοναδικό της χώρας.
“Όταν έστειλαν τις εντολές για απομάκρυνση, μπήκαμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε”, δήλωσε στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου ο Μαλάκ Ακίλ, κάτοικος της Ουζάι, μιας λαϊκής συνοικίας κοντά στο αεροδρόμιο.
“Αυτό γίνεται κατ’ επανάληψη. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τα σπίτια μας πολλές φορές. Μερικές φορές κοιμόμαστε στο αυτοκίνητο (…) ο θάνατος έχει γίνει ζήτημα τύχης, μπορεί να πεθάνεις ή να επιβιώσεις” είπε από την πλευρά του ο Ραμζί Ζαϊτέρ, κάτοικος νοτίου προαστίου.