Οι μεταρρυθμίσεις και ένα μοντέλο δυναμικής ανάπτυξης θα συμβάλουν στην επιπλέον μείωση του δημοσίου χρέους. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της ΤτΕ για το δημόσιο χρέος, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και του διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκου Βέττα. Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε και την κατάθεση ενός σχεδίου νόμου (μέχρι τέλος του μήνα) το οποίο θα φέρει αλλαγές στην κεφαλαιαγορά
«Έχουμε κάνει πρόοδο στη μείωση του δημοσίου χρέους και θα συνεχίσουμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο έχει αποσταλεί στην Κομισιόν, ενώ υποστήριξε ότι αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ακολουθεί «Πολιτική κοινής λογικής.
Γιάννης Στουρνάρας: Τα 10 διδάγματα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και οι προκλήσεις του μέλλοντος
Έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
«Έχουμε ένα success story» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα που βλέπει είναι το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Όπως εξήγησε «Αναπτυσσόμαστε περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης για το προαναφερθέν έλλειμμα, το οποίο αποτελεί «μελανό σημείο». Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Κάνουμε πράγματα για να λύσουμε το θέμα. Είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα, αν και έχουμε εντυπωσιακό ρυθμό εξαγωγών τα τελευταία 5 χρόνια είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος και στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην καινοτομία».
Το θέμα της ανάπτυξης
Από την πλευρά του, ο κ. Βέττας, αφού συμφώνησε με τους δύο άνδρες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκδήλωσε την ανησυχία του για το μέλλον. «Θα ξεκινούσα ρωτώντας εάν η οικονομική πολιτική τα επόμενα 5-10 χρόνια θα είναι φιλόδοξη για να πετύχουμε μια ανάπτυξη κοντά στο 3% σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ για να συμπληρώσει ότι «Θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγική μας βάση». Παράλληλα, ο ίδιος είπε πως «Για να κάνουμε το επόμενο βήμα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και την κατάσταση κράτους και αγορών». Όπως εξήγησε «Έχουμε επενδυτικό κενό και πρέπει να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Ακολούθως παρενέβη ο κ. Χατζηδάκης, προαναγγέλοντας την κατάθεση ενός σχεδίου νόμου -μέχρι το τέλος Νοεμβρίου- το οποίο θα αφορά την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.