Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη Νότια Κορέα μια τουρίστρια από το Βιετνάμ μετά από τη δημοσίευση φωτογραφιών της να κάνει στάσεις γιόγκα μπροστά από το παλάτι Γκιόνγκμποκουνγκ, ένα μνημείο εθνικής κληρονομιάς.
Το παλάτι ήταν η κύρια βασιλική κατοικία και η έδρα της κυβέρνησης κατά την περίοδο Τζόσεον, από το 1392-1910.
Η Κιέου Χόα, 37 ετών, από το Ανόι επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα στα τέλη Οκτωβρίου και πόζαρε κοντά την κύρια και μεγαλύτερη πύλη του παλατιού.
Αφού δημοσίευσε τις φωτογραφίες της, δέχτηκε επικρίσεις τόσο από τη Νότια Κορέα όσο και από την πατρίδα της το Βιετνάμ, με πολλούς να αμφισβητούν αν η συμπεριφορά της ή τα ρούχα της ήταν κατάλληλα λαμβάνοντας υπόψη ότι το παλάτι αποτελεί ιερό και πολιτιστικό θεσμό για τους Κορεάτες.
«Το παλάτι είναι ένας ιερός τόπος στη χώρα τους, όπως η δική μας αυτοκρατορική πόλη Χουέ. Η συμπεριφορά της είναι επαίσχυντη», δήλωσε ένας χρήστης.
«Αγενής και προσβλητική. Τέτοιες πράξεις δημιουργούν αρνητική εντύπωση στους ξένους για την εικόνα του βιετναμέζικου λαού», δήλωσε ένας άλλος, σύμφωνα με την βιετναμέζικη διαδικτυακή εφημερίδα VnExpress.
Η Χόα υπερασπίστηκε τον εαυτό της λέγοντας ότι δεν παραβίασε κανέναν κανόνα και ότι δεν δέχθηκε προειδοποίηση ούτε από την ασφάλεια του παλατιού.
«Ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις και θα πρέπει να σεβόμαστε τις διαφορές», είπε.
Ο Σέο Κιουνγκ Ντουκ , καθηγητής του Πανεπιστημίου Γυναικών Σουνγκσίν της Σεούλ, μίλησε για την πιθανή ζημιά στα εθνικά πολιτιστικά ιδρύματα και έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τα βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ότι ενήργησε ανάρμοστα σε έναν κορεατικό ιστορικό χώρο και οι νοτιοκορεάτες την επέκριναν επίσης.
«Είναι ελεύθερη να κάνει γιόγκα σε οποιαδήποτε χώρα ή περιοχή, αλλά είναι σαφώς λάθος να κάνει γιόγκα ενάντια στον τοίχο των πολιτιστικών αγαθών άλλων χωρών. Ο υποτιθέμενος ισχυρισμός της ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν θα αποτελούσε πρόβλημα είναι λανθασμένος».
«Το παλάτι Γκιόνγκμποκουνγκ είναι εθνικός θησαυρός της Νότιας Κορέας και του λαού της. Η γιόγκα που έκανε επίτηδες μπροστά στο παλάτι ήταν σαφώς προσβολή για τον κορεατικό λαό», σχολίασε αναγνώστης του Yonhap.
Το Κέντρο Βασιλικών Ανακτόρων και Τάφων, ένα δημόσιο ίδρυμα που συνδέεται με την Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κορέας, δήλωσε την Πέμπτη (7/11) ότι δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για να τιμωρηθεί η Χόα, καθώς το σημείο στο οποίο έκανε την πρακτική της δεν βρισκόταν εντός του χώρου του παλατιού.