Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχεται στις 10:30 στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν σε μία πολυαναμενόμενη μεν, χαμηλών προσδοκιών συνάντηση δε. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουν οι δύο πλευρές είναι το να συμφωνήσουν για ποιο πράγμα συζητάνε, κάτι που όμως δεν έχουν καταφέρει να κάνουν εδώ και 64 γύρους διερευνητικών επαφών. Δηλαδή εδώ και δεκαετίες.
Η Αθήνα αν είναι να προχωρήσει σε μία διαπραγμάτευση με την Τουρκία αυτό θα γίνει μέσα από έναν πολύ δομημένο διάλογο. Για να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος θα πρέπει να συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο χώρες δύο πράγματα. Το εύρος του διαλόγου και οι αρχές του διαλόγου.
Οι δύο πρώτοι όροι της Αθήνας
Πριν ακόμη μπουν στην ουσία Γεραπετρίτης και Φιντάν πρέπει να συμφωνήσουν για ποιό πράγμα θα συζητήσουν. Οι προϋποθέσεις της Αθήνας είναι δύο και σε αυτές τις δύο προϋποθέσεις σε καμία περίπτωση η Ελλάδα όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω.
Όσον αφορά στο εύρος της συζήτησης η Αθήνα θα ξεκαθαρίσει πως συζητάει μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο. «Κανένα άλλο θέμα, υπηρετώντας τη διαχρονική ελληνική, τη διαχρονική εθνική θέση», υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Όσον αφορά στις αρχές της συζήτησης, αυτές αφορούν το Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός του οποίου και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα διέπει τις συζητήσεις.
Μόνο αν υπάρξει κατανόηση για το εύρος της συζήτησης και τις αρχές επί των οποίων θα γίνει η συζήτηση αυτή, τότε και μόνον τότε θα προχωρήσουμε στα τεχνικά θέματα λένε αρμόδιες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
Σε αυτό το σενάριο η παραπομπή στη Χάγη, θα μπορούσε να είναι το τελικό στάδιο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικώς να υπάρξει, εφόσον υπάρξει ένα συνυποσχετικό, εάν δηλαδή οι δύο χώρες καταλήξουν σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς, το οποίο άγεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Όλα στο τραπέζι» για την Τουρκία
Το πρόβλημα είναι πως η Άγκυρα επιμένει σε μία «λύση πακέτο», επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι ένα «μπουκέτο» αξιώσεων στο οποίο προσθέτει κάθε λίγα χρόνια και κάποια νέα επιθετική διεκδίκηση.
«Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στα ΝΕΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Φιντάν σκοπεύει να μεταβεί μετά το πέρας των συνομιλιών στην πρεσβεία της Τουρκίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με «ψευδομουφτήδες» και με εκπροσώπους της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης».
Το plan b σε περίπτωση διαφωνίας
Ο προγραμματισμός λέει πως μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και περί ώρα 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Αν υπάρξει κοινός τόπος αυτός θα αποτυπωθεί σε κοινή δήλωση των δυο πλευρών, αν όχι σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι δύο υπουργοί θα εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να ξανασυναντηθούν. Σε κάθε περίπτωση στόχος και των δύο πλευρών είναι οι γέφυρες να μη γκρεμιστούν και οι δίαυλοι να παραμείνουν ανοιχτοί.
Ο χρόνος τρέχει και οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν άπλετο στα χέρια τους, καθώς αν όντως θέλουν να λύσουν το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, έχουν χρόνο για να σημειώσουν πρόοδο μέχρι τον Ιανουάριο και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Η ευχή Μητσοτάκη από τη Βουδαπέστη
Την ευχή η σημερινή συνάντηση με τον Γ. Γεραπετρίτη να είναι παραγωγική εξέφρασε χθες στον Χακάν Φιντάν ο Πρωθυπουργός. Σε μία εξέλιξη καθόλου αναμενόμενη Μητσοτάκης, Ερντογάν, Φιντάν, Ράμα και Χριστοδουλίδης συνομίλησαν άτυπα για πάνω από 15 λεπτά στη Βουδαπέστη στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Θέμα της συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, την οποία ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο χαρακτήρισε «εμφατική» και οι περιφερειακές εξελίξεις.