Θολό παραμένει το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το συνέδριο θα ξεκινήσει και θα συνεχίσει χωρίς προβλήματα τις εργασίες του, την ώρα που φουντώνει η κόντρα γύρω από το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη.
Οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου ξεκινούν σήμερα Παρασκευή, στις 18.30, στον «Πολυχώρο Γκάζι» με τις ομιλίες της Ράνιας Σβίγκου και του Νίκου Παππά. Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα αρχίσει κι αν στο τέλος χρειαστεί η παρέμβαση ακόμα κι αστυνομικών δυνάμεων ή και του εισαγγελέα.
Μέχρι αργά χθες βράδυ, άλλωστε, πολλοί σύνεδροι, αν όχι η πλειονότητά τους, δεν είχε λάβει το ενημερωτικό SMS για το ότι είναι… σύνεδροι.
Δεν έχει γίνει επίσης γνωστός ο συνολικός αριθμός των συνέδρων, το πότε θα ανακοινωθεί- κάποιοι λένε πως αυτό θα καθυστερήσει μέχρι και μετά την πρώτη ψηφοφορία- πώς θα γίνουν οι υβριδικές ψηφοφορίες μέσω zoom και πολλές ακόμα τεχνικές και μη λεπτομέρειες.
Το επιτελείο Κασσελάκη καταγγέλλει σκοπιμότητες, είτε για να μην έρθουν τελευταία στιγμή σύνεδροι είτε για να μην προλάβουν να αντιδράσουν όσοι έχουν κοπεί, ακόμα και για αλλοίωση του συνεδριακού σώματος μέσω του πολλαπλασιασμού του, ενώ από την Κουμουνδούρου καθησυχάζουν υποστηρίζοντας πως είναι λογικό να καταγράφονται αρρυθμίες σε μία έκτακτη διαδικασία.
Η πλευρά Κασσελάκη εκτιμά πως στο τέλος θα εμφανιστούν περί τις 4.500 σύνεδροι, αριθμός που δεν προκύπτει από τα πρακτικά των συνεδριακών εκλογών από τα οποία προκύπτει ότι δεν ξεπερνούν τις 3.500.
Τι απαντά η πλευρά Κασσελάκη για το πόθεν έσχες
Την ίδια ώρα, το κλίμα επιβαρύνεται από την καταγγελία του Παύλου Πολάκη στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία για το πόθεν έσχες Κασσελάκη, αλλά κι από την πιθανή συγκέντρωση υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου έξω από το χώρο του συνεδρίου.
Ως προς το πόθεν έσχες, η πλευρά Κασσελάκη διατείνεται πως ήταν διευθύνων σύμβουλος και όχι μέτοχος της επίμαχης εταιρείας από την οποία αποχώρησε το Μάρτιο του 2023, πολύ πριν δηλαδή εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι η αρχική δήλωσή μου βασισμένη στην ημέρα απόκτησης της ιδιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όχι η ετήσια δήλωση του 2023. Εκεί τα έκανε σαλάτα ο κ. Πολάκης. Και οι υπόλοιποι, φυσικά, χάρηκαν με την ανθρωποφαγία. Δεν είμαι μέτοχος και δεν συμμετέχω με οποιοδήποτε τρόπο σε καμία offshore ή αλλοδαπή εταιρεία. Αποχώρησα από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες το Μάρτιο του 2023», αναφέρει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης σε χθεσινοβραδινή του ανάρτηση.
Από την άλλη, ο κ. Πολάκης κάνει λόγο για ουσιαστική παραδοχή από τον κ. Κασσελάκη της ευθύνης του και στην ουσία αποσύρει τη δέσμευσή του ότι θα στήριζε το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.
Ως προς το προεδρείο του συνεδρίου, για το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία και να διαπιστωθούν οι συσχετισμοί, η πρόταση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου καταψηφίστηκε από την κασσελακική μειοψηφία η οποία την κατηγόρησε για το ότι δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια συνεννόησης ούτε για κάλυψη του εσωκομματικού πλουραλισμού.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά επιμένουν οι φήμες για την επόμενη ημέρα, με την περίπτωση αποκλεισμού Κασσελάκη να ανοίγει την πόρτα των ανεξαρτητοποιήσεων βουλευτών, παραιτήσεων μελών της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, συντονιστών Οργανώσεων Μελών και Νομαρχιακών Επιτροπών, καθώς κι εκατοντάδων ή και χιλιάδων μικρομεσαίων στελεχών και μελών.
Παραλλήλως, καταγράφονται ρωγμές και στο αντικασσελακικό στρατόπεδο, με τον Νικόλα Φαραντούρη να διαχωρίζει τη στάση του από τον Σωκράτη Φάμελλο, υποστηρίζοντας πως ο πολιτικός εχθρός βρίσκεται εκτός των πυλών κι όχι εντός.
Η αποστασιοποίηση του ευρωβουλευτή από τους «87» αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση αποκλεισμού Κασσελάκη που αν συμβεί μετατρέπει την εκλογική διαδικασία σε μεγάλο ντέρμπι.