Λίγο διάστημα αφότου η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα, οι ΗΠΑ είπαν στο Κατάρ να μην αποδεχτεί πλέον την παρουσία της οργάνωσης στη Ντόχα.
Το Κατάρ, μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μέχρι στιγμής άκαρπες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα που διαρκεί ένα χρόνο. Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών στα μέσα Οκτωβρίου δεν κατέληξε σε συμφωνία, με τη Χαμάς να απορρίπτει μια βραχυπρόθεσμη πρόταση κατάπαυσης του πυρός.
«Μετά την απόρριψη επανειλημμένων προτάσεων για απελευθέρωση ομήρων, οι ηγέτες της δεν θα πρέπει πλέον να είναι ευπρόσδεκτοι στις πρωτεύουσες οποιουδήποτε Αμερικανού εταίρου. Το καταστήσαμε σαφές στο Κατάρ μετά την απόρριψη από τη Χαμάς πριν από εβδομάδες άλλης πρότασης απελευθέρωσης ομήρων», είπε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters την Παρασκευή, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Το Κατάρ στη συνέχεια υπέβαλε το αίτημα στους ηγέτες της Χαμάς πριν από περίπου 10 ημέρες, είπε ο αξιωματούχος. Η Ουάσιγκτον βρισκόταν σε επικοινωνία με το Κατάρ προκειμένου να την ενημερώσει πότε να κλείσει το πολιτικό γραφείο της ομάδας, λέγοντας στη Ντόχα ότι τώρα ήταν η ώρα.
Τρεις αξιωματούχοι της Χαμάς αρνήθηκαν ότι το Κατάρ είπε στους ηγέτες της Χαμάς ότι δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτοι στη χώρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Δεν ήταν σαφές εάν το Κατάρ έδωσε συγκεκριμένη προθεσμία στους ηγέτες της Χαμάς για να φύγουν από τη χώρα.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προετοιμαζόταν να δώσει μια τελική ώθηση για τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και τον Λίβανο. Η εκλογή του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα ως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μείωσε σημαντικά τη μόχλευση του Μπάιντεν κατά τις τελευταίες εβδομάδες στην εξουσία του.