Υποψίες για σαμποτάζ εγείρει το «κόψιμο» δύο υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνίας οπτικών ινών στη Βαλτική μεταξύ των οποίων και ένα που συνδέει τη Φινλανδία και τη Γερμανία.
Το περιστατικό που σημειώθηκε τη Δευτέρα (18/11) υπενθύμισε άλλα περιστατικά στην ίδια θαλάσσια οδό, τα οποία οι αρχές έχουν διερευνήσει ως δυνητικά κακόβουλα, συμπεριλαμβανομένων ζημιών σε έναν αγωγό φυσικού αερίου και υποθαλάσσια καλώδια πέρυσι και των εκρήξεων των αγωγών φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας το 2022.
Το καλώδιο μήκους 1.200 χιλιομέτρων που συνδέει το Ελσίνκι με το γερμανικό λιμάνι του Ροστόκ σταμάτησε να λειτουργεί περίπου τα ξημερώματα της Δευτέρας δήλωσε η φινλανδική κρατική εταιρεία κυβερνοασφάλειας και τηλεπικοινωνιών Cinia σύμφωνα με τον Guardian.
Η ζημιά στο καλώδιο Φινλανδίας – Γερμανίας σημειώθηκε κοντά στο νότιο άκρο του νησιού Öland της Σουηδίας και μπορεί να απαιτήσει πέντε έως 15 ημέρες για την επισκευή του, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cinia, Ari-Jussi Knaapila, σε συνέντευξη Τύπου.
Επίσης, μια σύνδεση διαδικτύου μήκους 218 χιλιομέτρων μεταξύ της Λιθουανίας και του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας έπαψε να λειτουργεί το πρωτί της Κυριακής, σύμφωνα με τη λιθουανική Telia Lietuva, μέρος του ομίλου Telia Company της Σουηδίας.
Η Φινλανδία και η Γερμανία ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «ανησυχούν βαθύτατα για το κομμένο υποθαλάσσιο καλώδιο» και ερευνούν «ένα περιστατικό (που) εγείρει αμέσως υποψίες για εσκεμμένη βλάβη».
Η ασφάλεια της Ευρώπης απειλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον «υβριδικό πόλεμο από κακόβουλους φορείς», αναφέρεται στην κοινή δήλωση, χωρίς να κατονομάζονται οι φορείς.
«Η διαφύλαξη των κοινών κρίσιμων υποδομών μας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», ανέφεραν η Γερμανία και η Φινλανδία.
Η Βαλτική Θάλασσα, που βρίσκεται στη βόρεια Ευρώπη, είναι μια ενεργή εμπορική ναυτιλιακή οδός και περιβάλλεται από εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Πέρυσι, ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου και πολλά καλώδια τηλεπικοινωνιών που διέρχονται κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε ένα περιστατικό που σήμανε συναγερμό στην περιοχή.
Οι ερευνητές των υποθέσεων του 2023 στη Φινλανδία και την Εσθονία κατονόμασαν ένα κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που πιστεύουν ότι έσυρε την άγκυρά του και προκάλεσε τη ζημιά. Ωστόσο, δεν έχουν πει αν η ζημιά ήταν τυχαία ή σκόπιμη.
Το 2022, οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία στη Βαλτική Θάλασσα καταστράφηκαν από εκρήξεις σε μια υπόθεση που παραμένει υπό διερεύνηση από τις γερμανικές αρχές.