Μετά από το «πράσινο φως» των ΗΠΑ προς την Ουκρανία για χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος, οι Ουκρανοί έπληξαν την περιοχή Μπριάνσκ. Η ίδια ώρα το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση δυτικών μη πυρηνικών πυραύλων εναντίον της Μόσχας θα μπορούσε να βοηθήσει σε πυρηνική απάντηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική πηγή στρατιωτικής εγκατάστασης κοντά στην πόλη Καρατσέφ στην περιοχή Μπριάνσκ. «Το χτύπημα ήταν επιτυχές» είπε χαρακτηριστικά. Το Κατατσέφ βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
Το μεγαλύτερο αντίτυπο
Η δυνατότητα επίθεσης σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους θα μπορούσε να έχει τον πιο άμεσο αντίκτυπο στο Κουρσκ, όπου η Ουκρανία στοχεύει να κρατήσει ένα προγεφύρωμα που κατέλαβε μετά την πρώτη μεγάλη διασυνοριακή επίθεσή της στον Αύγουστο. Το ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να αποδώσει διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν διαπραγματεύσεις μετά την είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 50.000 στρατιώτες για να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν τον Κούρσκ και ότι έχουν αναπτυχθεί 11.000 Βορειοκορεάτες, μερικοί από τους οποίους, λέει, έχουν ενταχθεί στον αγώνα. Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει την ανάπτυξη.
Τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας
Οι αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα σημειώνουν πρακτικά ότι διευρύνεται το φάσμα των χωρών και των στρατιωτικών συμμαχιών που υπόκεινται σε πυρηνική αποτροπή, καθώς και ο κατάλογος των στρατιωτικών απειλών που η αποτροπή αυτή αποσκοπεί να αντιμετωπίσει.
Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει ότι η Ρωσία θα θεωρήσει πλέον μια επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.
Η Μόσχα διατηρεί επίσης το δικαίωμα να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικής απάντησης σε μια επίθεση με συμβατικά που απειλεί την κυριαρχία της, σε μια μεγάλη κλίμακα εκτόξευσης εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που στοχεύουν το ρωσικό έδαφος, στη διέλευσή τους από τα ρωσικά σύνορα. και σε μια επίθεση εναντίον της συμμάχου της Λευκορωσίας.
Με αυτές τις αλλαγές ο Πούτιν προσπαθεί να δείξει την «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας στέλνοντας το μήνυμα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους. μεγάλους βεληνεκούς.
«Μελετήστε προσεκτικά το νέο δόγμα», είπε ο Λαβρόφ
«Τα πλήγματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Μπριάνσκ με τους Αμερικανούς πυραύλους ATACMS χρησιμοποιούν ως μήνυμα ότι η Δύση επιθυμεί κλιμάκωση. Τέτοια πλήγματα θα ήταν αδύνατο να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή των Αμερικανών», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).
Κάλεσε, επίσης, η Δύση να μελετήσει προσεκτικά το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας και σημείωσε για την εκτόξευση των αμερικανικών πυραύλων από το Κίεβο στο Μπριάνσκ: «Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την κλιμάκωση». «Σήμερα, δημοσιεύσαμε επίσημα τις βασικές αρχές του πυρηνικού μας δόγματος.
Όλα επιβεβαιώνονται εκεί, αυτό που ο πρόεδρος δημοσίως πριν από έναν μήνα είναι πλέον νομικά κατοχυρωμένο. Ελπίζω ότι (στη Δύση) θα διαβάσουν αυτό το δόγμα. Και όχι με τον τρόπο που διαβάζουν την Καταστατική Χάρτη του ΟΗΕ, βλέποντας μόνο αυτά που χρειάζονται, αλλά το δόγμα σε όλη του την πληρότητα και τη διασύνδεσή του. Δεν τους προειδοποιούμε… τους ενημερώνουμε, δεν λέμε κάτι νέο γι’ αυτούς».
Ο Λαβρόφ υπενθύμισε επίσης ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε ήδη προειδοποιήσει τις δυτικές χώρες για το πώς θα αλλάξει η θέση της Ρωσίας εάν «εγκριθεί αυτή η ικανότητα μεγάλου βεληνεκούς, για την οποία τώρα κάνουν εικασίες, μέχρι 300 χιλιόμετρα». «Στην πραγματικότητα, αυτό δεν αποτελεί έγκριση για την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Είναι απλώς μια ανακοίνωση ότι τώρα θα χτυπάμε μέχρι τα 300 χιλιόμετρα», πρόσθεσε.
Τι λένε οι αναλυτές για το αντίκτυπο της απόφασης Μπάιντεν
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters , στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος στο πεδίο της μάχης, όπου η Ουκρανία έχει μείνει πίσω για μήνες, θα εξαρτηθεί από τα όρια που παραμένουν. Αν και η απόφαση Μπάιντεν μπορεί να στηρίξει την επιχείρηση στο Κουρσκ, δεν αλλάζει συνολικά το παιχνίδι.
«Η απόφαση έρχεται αργά, και όπως και άλλες αποφάσεις σε αυτό το πνεύμα, μπορεί να είναι πολύ αργά για να αλλάξει ουσιαστικά την πορεία των μαχών», δήλωσε ο Michael Kofman, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον. «Τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς ήταν πάντα ένα κομμάτι του παζλ και είχαν φορτωθεί υπερβολικά με προσδοκίες σε αυτόν τον πόλεμο». Δεν υπάρχει επίσης τρόπος να γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η νέα πολιτική.
Δεν αλλάζει η έκβαση του πολέμου
Ένας αξιωματούχος της κεντρικής Ευρώπης στον τομέα της άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι τα πλήγματα θα δώσουν στο Κίεβο τη δυνατότητα να αμυνθούν από αεροπορικές επιθέσεις, αλλά δεν θα αλλάξουν αποφασιστικά τη σύγκρουση υπέρ της Ουκρανίας.
Η Ρωσία είχε ήδη μετακινήσει πολλά από τα εναέρια μέσα της πέρα από την εμβέλεια των δυτικών όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος, αν και η εμβέλεια θα κάλυπτε πέρα από την περιοχή του Κουρσκ που κατέχει η Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις δήλωσε ότι «δεν ανοίγει ακόμη σαμπάνιες», καθώς είναι άγνωστο πόσους πυραύλους διαθέτουν οι Ουκρανοί και αν έχουν αρκετούς για να επηρεάσουν το πεδίο της μάχης.
Πώς βοήθησε η καθυστέρηση της απόφασης τη Μόσχα
Η απόφαση να εγκρίνει τα πλήγματα μόνο μετά από μήνες ουκρανικών πιέσεων ακολουθεί ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να ισορροπήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία με την ανησυχία για κλιμάκωση.
Προηγουμένως, η Ουάσινγκτον αμφιταλαντευόταν επί μήνες προτού εγκρίνει τη χορήγηση στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αρμάτων μάχης και αεροσκαφών.
Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι οι καθυστερήσεις αυτές έδωσαν χρόνο στη Μόσχα να ανακάμψει από τις πρώτες αποτυχίες και να ενισχύσει τις άμυνες των κατεχόμενων εδαφών, συμβάλλοντας στην αποτυχία μιας μεγάλης ουκρανικής αντίθεσης πέρυσι.