Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη (20/11) ότι κλείνουν προσωρινά την πρεσβεία τους στο Κίεβο, αφού έλαβαν, όπως λένε, «συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση στις 20 Νοεμβρίου».
«Για λόγους προφύλαξης, η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή και οι υπάλληλοι της πρεσβείας έχουν λάβει οδηγίες να καταφύγουν στη θέση τους. Η πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά στους πολίτες των ΗΠΑ να είναι προετοιμασμένοι να καταφύγουν αμέσως σε περίπτωση που ανακοινωθεί αεροπορικός συναγερμός», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.
Την πρόθεση να συνεχίσουν να ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία δείχνουν οι ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι θα προμηθεύσει με νάρκες κατά προσωπικού τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Το παραπάνω δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ΗΠΑ στέλνουν και νάρκες στην Ουκρανία
Την πρόθεση να συνεχίσουν να ενισχύουν στρατιωτικά την Ουκρανία δείχνουν οι ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι θα προμηθεύσει με νάρκες κατά προσωπικού τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Το παραπάνω δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι αμερικανικές «μη μόνιμες» νάρκες διαφέρουν από τις ρωσικές καθώς αδρανοποιούνται μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα – από τέσσερις ώρες έως δύο εβδομάδες. Είναι ηλεκτρικά πυροδοτημένες και απαιτούν ενέργεια από μπαταρία.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι νάρκες αυτές θα παραδοθούν σύντομα και η Ουάσινγκτον αναμένει ότι θα χρησιμοποιηθούν στο έδαφος της Ουκρανίας.
Το Κίεβο έχει επίσης δεσμευτεί να μην χρησιμοποιεί τέτοιες νάρκες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ως μια προσπάθεια να επιβραδυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν σταθερά στα ανατολικά της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει αφειδώς νάρκες από την έναρξη της πλήρους εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι διεθνείς αντιρρήσεις για τη χρήση τέτοιων όπλων με το σκεπτικό ότι ενέχουν κίνδυνο για τους αμάχους είχαν εμποδίσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να υπογράψει για αυτές.
Σημειώνεται ότι ήδη η Ουάσινγκτον έχει ήδη παράσχει αντιαρματικές νάρκες στην Ουκρανία, αλλά οι νάρκες κατά προσωπικού – οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα – έχουν σχεδιαστεί για να αμβλύνουν την προέλαση των χερσαίων δυνάμεων.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά το «πράσινο φως» στη χρήση πυραύλων αμερικανικής κατασκευής μέσης και μακράς εμβέλειας βαθιά στη ρωσική επικράτεια, με τη Μόσχα να διαμηνύει ότι θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση.
Μετά το χθεσινό ουκρανικό χτύπημα στο Μπριάνσκ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία θα έχανε τον πόλεμο με τη Ρωσία αν οι ΗΠΑ σταματούσαν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στη χώρα του.
«Αν την κόψουν (τη στρατιωτική βοήθεια), θεωρώ πως θα χάσουμε. Ασφαλώς θα παραμείνουμε, θα δώσουμε μάχη (…) αλλά δεν νομίζω πως θα έχουμε αρκετά για να επιβιώσουμε», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμά η αμερικανική δεξιά.