Χατζηγιαννάκης Ευστράτιος: Η ομορφιά μας στα χέρια του

Γράφει η Στεφοπούλου Χρύσα:

Ο Χατζηγιαννάκης Ευστράτιος είναι πτυχιούχος ιατρικής από το 1999. Μετά την ολοκλήρωση των βασικών του σπουδών υπηρέτησε ως ιατρός στον Νομό Λέσβου από όπου και κατάγεται. Μετεκπαιδεύτηκε στην μονάδα τεχνητού νεφρού στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Από το 2006 και για δύο συναπτά έτη δημιούργησε και ανέλαβε ως υπεύθυνος ιατρός το Medical Center σε ξενοδοχειακή μονάδα της Σάμου σε συνεργασία με την ευρωπαΪκή ασφαλιστική Europe Center. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ενώ ένα μέρος αυτής πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων της Αθήνας. Έχει εξειδικευτεί στην μεσοθεραπεία προσώπου-σώματος, στην χρήση lasers καθώς και σε πρωτοπόρες θεραπείες αντιγήρανσης προσώπου. Το 2011 και 2012 απέκτησε πιστοποίηση στα fillers (ενέσιμο υαλουρονικό) και στην κοσμητική απο το παγκοσμίως αναγνωρισμένο brand Restylane της QMED! Το 2013 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας και συνεργάζεται με αρκετούς καταξιωμένους Δερματολόγους, Πλαστικούς χειρούργους και Γυναικολόγους της Αθήνας. 

Όλοι όσοι τον έχουν εμπιστευτεί τονίζουν πως έχει μέτρο -είναι αυτός που θα τους βάλει όριο όταν περνούν τις κόκκινες γραμμές και ζητούν κάτι υπερβολικό. «To να ζητάμε το κάτι παραπάνω είναι στην ανθρώπινη φύση και ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πολλές φορές, όμως, ο άνθρωπος που ζητά μια θεραπεία δεν ξέρει αν είναι το καλύτερο για αυτόν. Ο γιατρός είναι αυτός που ξέρει και πρέπει να βάλει τα όρια.

«Πρέπει να συμβουλεύσεις σωστά τον ασθενή. Εμένα αν μου ζητηθεί κάτι που θεωρώ πως δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα, δεν θα το κάνω.  Κάποιες φορές ο γιατρός δεν λέει όχι, γιατί η απόφαση συνδέεται με το εμπορικό κομμάτι, φοβάται μην χάσει τον πελάτη. Όμως, μόνο αν ο γιατρός είναι αδέσμευτος από το εμπορικό κομμάτι. μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά το».

Η νούμερο ένα αισθητική θεραπεία τα τελευταία χρόνια για τις ρυτίδες έκφρασης είναι το botox. Τι είναι και σε ποιούς απευθύνεται;

Το botox είναι μια φυσική, επεξεργασμένη πρωτεΐνη, η οποία δρα επάνω στον μυ, αναστέλλοντας τη μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και εμποδίζοντας τις συσπάσεις. Απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας, για την περίοδο της ζωής τους όπου εμφανίζονται οι ρυτίδες έκφρασης, ενώ η κούραση γύρω από την περιοχή των ματιών και του μετώπου είναι πλέον ορατή. Η χρήση του φαρμάκου αν και είναι σχετικά πρόσφατη για την θεραπεία των ρυτίδων (το φάρμακο διαθέτει την σχετική έγκριση τόσο από τον Ελληνικό όσο και από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων) χρησιμοποιείται από δεκαετίες σε άλλες Ιατρικές εφαρμογές ραιβόκρανο, βλεφαρόσπασμο, υπεριδρωσία παλαμών-μασχάλης) και έτσι η ασφάλεια του είναι αποδεδειγμένη. 

Το Botox έχει εφαρμογή στο άνω μισό του προσώπου, δηλαδή για ρυτίδες και  χαλάρωση μετώπου, μεσόφρυο, περιοχή γύρω από τα μάτια, και στις ρυτίδες του λαιμού. Τα αποτελέσματα της θεραπείας με το Botox είναι εντυπωσιακά και φαίνονται 2-3 μέρες έως και 15 μετά την εφαρμογή. Συγκεκριμένα αυτό που βλέπουμε είναι ένα λείο μέτωπο χωρίς ρυτίδες, ανασηκωμένα φρύδια, απουσία ρυτίδων γύρω από τα μάτια, και γενικότερα ένα πρόσωπο με ανανεωμένη και ξεκούραστη έκφραση.
⦁   Ενδεχομένως να χρειαστεί μία επιπλέον επίσκεψη στο ιατρείο (follow up) μετά από 15 ημέρες για κάποια προσθήκη στα σημεία που δεν εμφάνισε το αναμενόμενο αποτέλεσμα
Η δράση του φαρμάκου ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ως μέσο όρο διάρκειας θα μπορούσαμε να πούμε τους 4-6 μήνες, μετά την πάροδο των οποίων πρέπει να επαναληφθεί η θεραπεία. Δεν αναφέρονται παρενέργειες αρκεί η θεραπεία να γίνεται από Δερματολόγο ή Πλαστικό που έχουν γνώση της ανατομίας της περιοχής
Ο σκοπός μας είναι με ανώδυνες και χαμηλού κόστους θεραπείες να μην εμφανίζονται σημάδια γήρανσης, αποφεύγοντας ή καθυστερώντας όσο το δυνατόν περισσότερο μεγαλύτερες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. 

Άλλη μία θεραπεία που ακούμε συχνά είναι το υαλουρονικό οξύ. Που χρησιμοποιείται και πόσο ασφαλής είναι η χρήση του;

Το υαλουρονικό οξύ είναι γλυκοζαμινογλυκάνη, ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι ένα άριστο υλικό γεμίσματος των ρυτίδων των χειλιών και του προσώπου. Κάτω από το δέρμα, συγκρατεί μόρια νερού και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολαγόνου και ελαστίνης. Οι ρυτίδες σβήνουν και το δέρμα παραμένει σφριγηλό και ενυδατωμένο. Το υαλουρονικό οξύ ενίεται κάτω από την επιδερμίδα γεμίζοντας έτσι τις ρυτίδες των χειλιών, γύρω από το στόμα, αλλά δίνοντας και όγκο στα ζυγωματικά και στα χείλη. Η θεραπεία είναι γρήγορη, ανώδυνη (υπό τοπική αναισθησία), ασφαλής. Το αποτέλεσμα του φαίνεται άμεσα και διαρκεί έως και 1 χρόνο.
Υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για ρυτίδες χειλιών (ρυτίδες του καπνιστή) καθώς και για αυτές γύρω από το στόμα, στις ρινοπαρειακές αύλακες, αλλά και οπουδήποτε στο πρόσωπο. Προτιμάται επίσης για αύξηση του όγκου των χειλιών αν επιθυμούμε σαρκώδη χείλη και για να τονίσουμε τα ζυγωματικά (μήλα) στο πρόσωπο.
Τα νεότερα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος περιέχουν υαλουρονικό οξύ που έχει παρασκευαστεί εργαστηριακά και όχι ζωικής προέλευσης. Αυτό το καθιστά ασφαλές, καθώς μηδενίζει τον κίνδυνο αλλεργιών ή φλεγμονής από το δέρμα. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που υπάρχει και φυσιολογικά στην επιδερμίδα μας. Μετά την εφαρμογή του ενώνεται με το δικό μας υαλουρονικό οξύ και το ενισχύει, αποκαθιστώντας τον χαμένο όγκο στο δέρμα μας και σβήνοντας τις ρυτίδες.
Ποια η διάρκεια του υαλουρονικού οξέος;
Έχει διάρκεια από 6 μήνες έως 1 χρόνο και το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό.
Τι να περιμένω μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;
Αμέσως μετά τη θεραπεία υπάρχει ήπια ευαισθησία και ερύθημα στην περιοχή. Τυχόν οίδημα που μπορέι να εμφανιστεί αμέσως μετά, εξαφανίζεται τις επόμενες ώρες. Γενικά η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής και προβλέψιμη.

Η τριχόπτωση και η αραίωση του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί 1 στους 2 άνδρες και 1 στις 20 γυναίκες. Ποιες θεραπείες χρησιμοποιείτε;  

 Κατά μέσο όρο, το κεφάλι ενός ενήλικα έχει περίπου 100.000-150.000 τρίχες και είναι  φυσιολογικό να χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Επομένως δεν θα πρέπει να θορυβείστε και να πιστεύετε ότι πάσχετε από τριχόπτωση μόλις αντιληφτείτε τρίχες στην χτένα η στο σιφόνι σας. Έχει υπολογιστεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας είναι  περίπου 15 εκατοστά τον χρόνο. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, ο ρυθμός ανάπτυξης της επιβραδύνει. 

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: 

• Λέπτυνση μαλλιών.

• Υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής. 

• Πλήρη απώλεια τριχών στην κορυφή της κεφαλής. 

• Στις γυναίκες είναι γενική η αραίωση και αποδυνάμωση των μαλλιών κατά κύριο  λόγο στην κορυφή του κεφαλιού. 

 ΑΙΤΙΑ:

• Ορμονικές διαταραχές. 

• Κληρονομικότητα. 

• Παθήσεις του Θυρεοειδούς, Διαβήτης, Λύκος, Αναιμία, Έλλειψη σιδήρου.

 • Αυτοάνοσα νοσήματα 

• Στρες 

• Φτωχή διατροφή 

• Περιποιήσεις ομορφιάς.

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

• Φαρμακευτική αγωγή με Μινοξιδίλη, Κορτικοστεροιδή, Αντιανδρογόνα.

 • Αυτόλογη θεραπεία, PRP(Platelet Rich Plasma) που συνίσταται στην χορήγηση εμπλουτισμένου πλάσματος με αυξητικούς παράγοντες, το οποίο έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι έχει αναζωογονητικές και τριχογενετικές ιδιότητες.