Αρχική Ήπειρος Ήπειρος: Α.Δ Ιωαννίνων ... οι ''λιμουζίνες'' & τα ... οχήματα ντροπής

Ήπειρος: Α.Δ Ιωαννίνων … οι ”λιμουζίνες” & τα … οχήματα ντροπής

Έφτασαν τις τελευταίες ημέρες και στην Ήπειρο τα  νέα οχήματα που θα αριθμούν με την παραλαβή και των υπολοίπων τις επόμενες ημέρες συνολικά τα 41, τα οποία κατανέμονται στις  τέσσερις αστυνομικές διευθύνσεις .Αποτελούν το μερίδιο για την Ήπειρο από τα  675 που παρέλαβε ήδη η ΕΛ.ΑΣ.  Ο προορισμός τους είναι οι   μάχιμες υπηρεσίες, πρώτης ανταπόκρισης σε όλη τη χώρα, όπως είναι η Άμεση Δράση, τα ΑΤ, οι υπηρεσίες Τροχαίας κ.α. Όλα αυτά από το  Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που στην παρούσα φάση υλοποίησε  ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με προϋπολογισμό πάνω από 31.000.000 ευρώ καθώς  εκτός των 675 οχημάτων για όλη την Επικράτεια, περιελάμβανε   προμήθεια 15.690 αλεξίσφαιρων γιλέκων, καθώς και μεγάλο αριθμού ατομικών εφοδίων αλλά και τεχνικού εξοπλισμού .

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, η κατανομή των οχημάτων και του εξοπλισμού θα συμβάλλει καθοριστικά στην εκτέλεση του έργου των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.  Δυστυχώς όμως η κατάσταση τουλάχιστον στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, απέχει παρασάγγας από το να “διασωθεί” και από το να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αστυνομικών πρωτίστως  αλλά και η επιχειρησιακή δυνατότητα και αποτελεσματικότητα τους.

Η Α.Δ. Ιωαννίνων να διανύει ως γνωστόν ένα  παρατεταμένο χρονικό διάστημα “ησυχίας” και “χαμηλών πτήσεων” όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία. Σε ελεύθερη μετάφραση αυτά τα στατιστικά υποδεικνύουν δύο τινά: ή η εγκληματικότητα δεν “προτιμά” πλέον την Ήπειρο, ή κάπου υπάρχουν λειτουργικές αδυναμίες ή ασυνεννοησίες που καθιστούν υποτονική την δράση της Α.Δ. Ιωαννίνων.  Ο κοινός νους “λέει” ότι δύσκολο μια περιοχή που συνορεύει με την γείτονα Αλβανία και όταν μάλιστα σε όλο το παρελθόν έχει να επιδείξει  περγαμηνές στην καταπολέμηση του εγκλήματος και στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων ως Αστυνομική Διεύθυνση, ξαφνικά να φεύγει από το “κάδρο” της παραβατικότητας και γίνεται “παρθεναγωγείο” ή  “πράσινη” για να χρησιμοποιήσουμε ορολογία των ημερών της πανδημίας …

Παρόλα αυτά, παρά την κατάσταση νηνεμίας που διανύει η τοπική Διεύθυνση, υπάρχουν προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης για το ίδιο το αστυνομικό προσωπικό, για τους ανθρώπους που καλούνται να υπηρετήσουν για την ασφάλεια των πολιτών. Κατά  πόσο λοιπόν, είναι επαρκής η δική τους ασφάλεια; Διότι πέραν της “απόφασης” για υπέρμετρο ζήλο όπως καταγγέλει η γιαννιώτικη κοινωνία στο να μοιραστούν αφειδώς 300ρια πρόστιμα στο κέντρο της πόλης, (που θα ήταν περισσότερο ίσως αποδεκτό αν αυτή η τακτική ήταν ο κανόνας ως επιβάλλεται απέναντι σε όλους από την αρχή που ζούμε τον εφιάλτη της πανδημίας και όχι αποσπασματικό και πρόσκαιρο), οι ίδιοι αυτοί αστυνομικοί ή συνάδελφοί τους, εν δυνάμει θα βρεθούν και απέναντι στον εκάστοτε  εγκληματία και θα πρέπει να υπερασπιστούν αφενός τον νόμο και τους πολίτες αλλά αφετέρου  να διαφυλάξουν και το πολύτιμο αγαθό της ζωής τους.

Το κατά πόσο λοιπόν τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο πρωτίστως, είναι εφικτό, το αποδεικνύουν τα ντοκουμέντα που δημοσιεύουμε σήμερα. Οχήματα κυριολεκτικά “νεκροφόρες” που σίγουρα δεν κοσμούν την ΕΛ.ΑΣ, που αποτελούν κυρίως μια διαρκή απειλή για τους ίδιους τους αστυνομικούς και που μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε πως γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο και αδιαφορεί.

Οχήματα-περιπολικά και “κλούβες” που έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από οκτακόσιες και εννιακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα!!! Οχήματα-περιπολικά  κατεστραμμένα στο εσωτερικό που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές αλλά το χειρότερο σε επικίνδυνες καταστάσεις. Οχήματα-περιπολικά  στην πρώτη γραμμή και  επί 24ωρου μάχιμα, παρότι μπορεί να έχουν σπασμένα παρμπρίζ ή να έχουν δεμένους τους προφυλακτήρες με σύρματα! Οχήματα- περιπολικά  που τα ελαστικά τους θυμίζουν σαμπρέλες … Οχήματα-περιπολικά που κινούνται 24 ώρες το 24ωρο και  που από τα καθίσματα περισσεύουν σίδερα, άρα ο αστυνομικός κάθεται με …δική του ευθύνη..

Κλούβες όπως τις ονομάζουν στην ΕΛ.ΑΣ. με τις οποίες οι αστυνομικοί καλούνται να μεταφέρουν τους συλληφθέντες που μπορεί να είναι από  αλλοδαπούς  στη καλύτερη  έως κρατούμενους  για μεταφορά ναρκωτικών ή άτομα που μπορεί να έχουν στη πλάτη το μισό ποινικό κώδικα. Κλούβες που εκτός του ότι είναι ακατάλληλα από τη φύση τους ως οχήματα για μεταφορά κρατουμένων, είναι εντελώς ακατάλληλα πλέον ως οχήματα από την κατάσταση που βρίσκονται. Στις φωτογραφίες μεταξύ των άλλων απεικονίζονται και δύο από τις περιβόητες αυτές “κλούβες”.. Οχήματα λοιπόν που κοντεύουν το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα! αλλά δίνονται στους αστυνομικούς με …εγχειρίδιο χρήσης αν μπορεί κάποιος να κάνει μαύρο χιούμορ με την πραγματικότητα.  Και λέμε εγχειρίδιο διότι στο εσωτερικό χαρτάκια κολλημένα με ταινίες εφιστούν την προσοχή των ενστόλων σε κάποιες….λεπτομέρειες! Παραδείγματος χάριν, έκπληκτοι διαβάζουμε σε ένα τέτοιο χαρτάκι προειδοποιητικό  στο ταμπλό της κλούβας: 

All-focus

” ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΓΡΑ ΦΡΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΛΟΥΒΑΣ.  ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΠΙΣΘΕΝ”!!!!!!!

Και ναι, καλά καταλάβατε, ο λόγος είναι για όχημα που μεταφέρει κρατούμενους, εν δυνάμει απρόβλεπτους και επικίνδυνους!

Άλλωστε στο παρελθόν υπήρξε περιστατικό που κρατούμενος παραβιάζοντας την πόρτα κλούβας διέφυγε με αποτέλεσμα αν μη τι άλλο την ταλαιπωρία των αστυνομικών που έκαναν τη μεταφορά, οι οποίοι πέρασαν και ΕΔΕ ( Ένορκη Διοικητική Εξέταση) αφού καλέστηκαν να απολογηθούν για τα αδιανόητα και επισφαλή που καλούνται και αναγκάζονται να φέρουν εις πέρας. Βέβαια αυτές οι οδηγίες, όχι προς ναυτιλλομένους αλλά προς τους Έλληνες Αστυνομικούς, προς τους συμπολίτες μας δηλαδή, προς τους ανθρώπους πολλών από εμάς, προς τους μάχιμους άνδρες που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή απέναντι στο έγκλημα όταν χρειαστεί, δεν είναι η μοναδική περίπτωση αλλά μία εκ των πολλών, Για παράδειγμα σε άλλο όχημα διαβάζουμε το τραγελαφικό: 

“ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ” ‘ή …”ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ”…

All-focus

Αντιλαμβάνεται ο καθένας κάτω από ποιες συνθήκες εργάζεται μεγάλο κομμάτι από το Σώμα της τοπικής ΕΛ.ΑΣ

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν ή όχι ευθύνες της ηγεσίας της  Α.Δ.Ιωαννίνων και σε τι βαθμό.. Αυτό είναι θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την κεντρική πολιτική σκηνή και το Υπουργείο. Είναι δεδομένο ότι μετά την πολυετή κρίση που διένυσε η πατρίδα μας πολλά κακώς κείμενα δεν είναι εφικτό ακόμα να εκλείψουν . Όταν όμως το διακύβευμα είναι η ασφάλεια των Ανδρών μιας Διεύθυνσης είναι επιβεβλημένο να γίνονται τα προβλεπόμενα και τα δέοντα υπηρεσιακά τουλάχιστον ώστε να μην  διατηρείται αυτή η τριτοκοσμική που ελλοχεύει κινδύνους, εικόνα.. Φανταστείτε ένα τηλεοπτικό κανάλι, από τα πανελλαδικά, να παρουσίαζε ρεπορτάζ με ανάλογες εικόνες από κάποια αστυνομική διεύθυνση.. Πέραν της εύλογης κοινωνικής κατακραυγής μάλλον και  ο Υπουργός κος Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με την γνωστή του ευαισθησία απέναντι στο Σώμα αλλά και την αποτελεσματικότητα που τον διακρίνει, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την εξευτελιστική αυτή καθημερινότητα των αστυνομικών, δεν θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος.

Στο πρόσφατο παρελθόν η εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. έχει ασχοληθεί με μια άλλη οπτική βέβαια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων. Αυτή της χλιδής από πολυτελή αυτοκίνητα  και  “τζιπάκια” που όμοιά τους διέθεταν μόνο υπουργοί και  υπήρχαν στα Γιάννενα προς εξυπηρέτηση …Διευθυντών .

All-focus

Και φυσικά είναι εύλογο πως κάποια αξιόπιστα και ευπρεπή αυτοκίνητα είναι αναγκαία για τους εκάστοτε Διευθυντές, αλλά το πρόβλημα αρχίζει όταν χάνεται το μέτρο και προκαλείται το κοινό αίσθημα του Έλληνα αστυνομικού που δίνει τη μάχη του κάτω από όλες τις συνθήκες. Όταν από τη μία κυκλοφορούν επιλεκτικά και “επιφυλακτικά” πανάκριβα αυτοκίνητα άνω των 60, 70 και 80 χιλιάδων ευρώ για κάποιους, των οποίων το κάθε  σέρβις  και τα ελαστικά τους απαιτεί τετραψήφιους αριθμούς! ενώ από την άλλη η κατάσταση των οχημάτων στις μάχιμες υπηρεσίες, σε αυτές της πρώτης ανταπόκρισης είναι η άθλια που ένα ελάχιστο δείγμα παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ μας σήμερα.

Και μπορεί τα “τζιπάκια” να έφυγαν, παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολυτελή αυτοκίνητα αλλά και πιο σπορ μικρά αλλά πάντα με το απαραίτητο  “image”, που εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες. Και το επιλήψιμο δεν είναι το ότι υπάρχουν τα πολυτελή αυτά αυτοκίνητα. Το επιλήψιμο και το προκλητικό είναι ότι συνυπάρχουν τοπικά και χρονικά στην Α.Δ. με αυτοκίνητα πρώτης γραμμής αλλά και ντροπής, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του Έλληνα ΜΑΧΙΜΟΥ Αστυνομικού.

Ας ευχηθούμε αυτή η …νηνεμία που διανύει Α.Δ. Ιωαννίνων βάσει δημόσιων στατιστικών πάντα, να συνεχιστεί έως ότου τουλάχιστον κάποιοι επιληφθούν να αποσύρουν τις “νεκροφόρες” από τα τμήματα πρώτης γραμμής και να μην κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή από όχημα που θα προδώσει το πλήρωμά του την ώρα που θα υπηρετεί το καθήκον του. 

Typos Epeirou
Ο Τύπος Ηπείρου, ιδρύθηκε το 2016 με ένα και μοναδικό στόχο, να προσφέρει ΕΝΤΙΜΗ, ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ & ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας. Με την στήριξή σας, συνεχίζει όλο και πιο δυνατός. Σας ευχαριστούμε!

Οι τάσεις τώρα