Ακάρ: Εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι το «Τσεσμέ» δέχτηκε παρενόχληση από τα ελληνικά μαχητικά


Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη και άξια να υπερασπιστεί τη «Γαλάζια πατρίδα» της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ομώνυμη άσκηση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται με επιτυχία.

Αναφέρθηκε και στη φερόμενη παρενόχληση του «Τσεσμέ» από ελληνικά μαχητικά, ενώ υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Συγκεκριμένα, είπε: «Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το πλοίο μας Τσεσμέ που έκανε επιστημονικές έρευνες στο Αιγαίο. Φυσικά οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έδωσαν την απαραίτητη απάντηση. Θα ήθελα να δηλώσω για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, η Ελλάδα τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ηθική, ούτε έχει κάποια πρακτική αξία.

Επιμένουμε να δηλώνουμε ότι δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, το δίκαιο, το έδαφος και το ύδωρ κανενός. Αλλά ούτε και θα σταματήσουμε ποτέ να διεκδικούμε τα δικά μας δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι και –δόξα τον Αλάχ- άξιοι να προστατεύσουμε με πείσμα τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η σχεδιασμένη άσκηση Γαλάζια Πατρίδα που πραγματοποιείται για εντελώς εκπαιδευτικούς λόγους, συνεχίζεται αυτή τη στιγμή με μεγάλη επιτυχία».

Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ενεργεί όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά για την προστασία και άλλων κρατών, όπως η Λιβύη.



Πηγή