Οι Τούρκοι τορπιλίζουν τις διερευνητικές επαφές


Την ώρα που, υποτίθεται, αναζητά με την Αθήνα κοινούς τόπους συνεννόησης μέσω διερευνητικών συνομιλιών, η Τουρκία εξαπολύει μία σειρά επιθετικών κινήσεων, με στόχο να καταδείξει ότι δεν πρόκειται να αποστεί από τις διεκδικήσεις της ούτε χιλιοστό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει με την έξοδο του «Τσεσμέ» και την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» να τορπιλίσει τις διερευνητικές συνομιλίες και να αναγκάσει την Ελλάδα σε αποχώρηση από αυτές, χρεώνοντάς της και την ευθύνη.

Ένα blame game το οποίο παίζει αριστοτεχνικά η Άγκυρα, αλλά η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην πέσει στην τουρκική παγίδα.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει οι επιτελείς του ΥΠ.ΕΞ., ενώ προετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο όποτε αυτός και αν γίνει, αφού εκκρεμεί η απάντηση των Τούρκων για την ημερομηνία που επιθυμούν.

Η οποία, πιθανότατα, θα είναι μεταγενέστερη της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν κανονικά και ότι με τις τελευταίες της ενέργειες εκτίθεται η Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με κορυφαίους διπλωμάτες, οι τελευταίες τουρκικές κινήσεις με την έξοδο του υδατογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» αλλά και η προκλητική Navtex που εκδόθηκε για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος πολλά πολεμικά πλοία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόα επισήμανση των Τούρκων, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι διεκδικήσεις τους όσες συνομιλίες και αν γίνουν. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατ’ αυτόν τον τρόπο φορτώνει την ατζέντα που θέλει να επιβάλει για διαπραγμάτευση, ενώ, όπως προείπαμε, στοχεύει στην αποχώρηση της Ελλάδας από τις συνομιλίες, με ό,τι αυτό σημαίνει. 

Μία άλλη οπτική, όμως, δίδεται, επίσης, από διπλωμάτες, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν ή έχουν σημαντικότατη θέση στις συνομιλίες με την Άγκυρα. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, οι Τούρκοι προέβησαν σε αυτές τις ενέργειες ως απάντηση στο Φόρουμ Φιλίας που διοργάνωσε η Αθήνα, και εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, έλαβαν μέρος η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου εκφράστηκε συλλογικά η καταδίκη στην τουρκική επιθετικότητα, μέσω της υπογραφής κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο στήριζε αναφανδόν τις ελληνικές θέσεις περί σεβασμού των συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θεώρησε επιθετική ενέργεια κατά της χώρας του αυτή την εκδήλωση και απάντησε αναλόγως, λένε στη «ΒτΚ» οι εν λόγω διπλωματικές πηγές. 

Με την απάντησή του ο Τ. Ερντογάν επιμένει στη θεωρία του περί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολίας, που κατά τους Τούρκους φτάνει σε μία κάθετη γραμμή στο μέσο του Αιγαίου και εγκλωβίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα είχε πετύχει στο ΝΑΤΟ, ερήμην της Ελλάδας, η οποία ήταν εκτός, να μεταφέρει τη γραμμή του FIR δυτικά, όπου η γραμμή υφαλοκρηπίδας της συνέπιπτε με τη γραμμή που καθόριζε η ΝΟΤΑΜ 714, και η οποία ανακλήθηκε το 1980. 

Οι Τούρκοι, τόσο με το «Τσεσμέ» όσο και με την άσκηση που επρόκειτο να ξεκινήσει προχθές με βάση τη NAVTEX, βάζουν ολόκληρο το πακέτο του Αιγαίου εν όψει διερευνητικών δίπλα στις ήδη γνωστές απαιτήσεις τους, δηλαδή την οχύρωση νησιών, τα 6-10 μίλια και τις «γκρίζες» ζώνες. 

Σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, οι Τούρκοι στέλνουν στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι για την Άγκυρα «το Αιγαίο σε όλες του τις πτυχές είναι προς διαπραγμάτευση». Η ελληνική πλευρά απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα εν λόγω επιχειρήματα, και ξεκαθαρίζει τόσο στις Βρυξέλλες (σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) όσο και στις ΗΠΑ, ότι οι διεθνείς συνθήκες είναι ο οδηγός στις συνομιλίες και τις πιθανές διαπραγματεύσεις. Και διαμήνυσε επίσης -μέσω ανωτάτου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος μίλησε με Αμερικανό αξιωματικό από την εδώ πρεσβεία- ότι σε περίπτωση ιταμής τουρκικής πρόκλησης θα υπάρξει δυναμική απάντηση.

Για την ώρα έχουν αποφευχθεί οι εντάσεις, αλλά ποιος ξέρει τι θα γίνει όταν το Αιγαίο πλημμυρίσει με τουρκικά πολεμικά πλοία, λένε πηγές του Πενταγώνου. Η υποτιθέμενη παρενόχληση του «Τσεσμέ» από ελληνικά σκάφη -τα οποία μετείχαν σε ανακοινωμένη εκπαιδευτική άσκηση-, όπου οι Τούρκοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα «δημιουργεί» την ένταση στο Αιγαίο, δεν έπεισε κανέναν, αλλά οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι την προπαγάνδα, σε συνδυασμό με την επίδειξη δύναμης.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» από 25 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου αναμένεται να συμμετάσχει μεγάλος αριθμός αεροπορικών και ναυτικών μονάδων, είναι το περιεχόμενο της επίδειξης δύναμης. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της ακτοφυλακής.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή