Τα σκάνδαλα του Νικολά Σαρκοζί και η καταδίκη του σε φυλάκιση


Ο πρώτος καταδικασμένος Γάλλος πρόεδρος για υπόθεση διαφθοράς και δωροδοκίας είναι από σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 ο Νικολά Σαρκοζί.

Ο κάποτε παντοδύναμος πρόεδρος της Γαλλίας, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, με δύο χρόνια αναστολής.

Η άνοδος του Σαρκοζί

Ο 23ος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας γεννήθηκε το 1955 στο Παρίσι. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ιδιαίτερα καλό μαθητής κατάφερε να πάρει το πτυχίο του στις Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες και ξεκινά να εργάζεται σαν δικηγόρος το 1981.

Η πολιτική του σταδιοδρομία έχει ξεκινήσει από το 1976 όταν προσχωρεί στο δεξιό, γκωλικό κόμμα RPR και το 1977 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος του Νεϊγί-συρ-Σεν.

Το 1988 εκλέγεται βουλευτής του Γαλλικού Κοινοβουλίου και το 1993, μετά τη νίκη της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αναλαμβάνει το υπουργείο οικονομικών της κυβέρνησης του Εντουάρ Μπαλαντύρ.

Μετά από μια αποτυχημένη περίοδο στο τιμόνι του κόμματος από το 1997, ο Σαρκοζί αποσύρεται για να επανέλθει στο προσκήνιο το 2002.

Αναλαμβάνει υπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν και επικεντρώνεται στην καταστολή της εγκληματικότητας στα γαλλικά προάστια θεσπίζοντας τον νόμο Σαρκοζί, που αυστηροποιεί το γαλλικό δίκαιο σε θέματα εγκληματικότητας. 

Μετά από μια πορεία σε διάφορα υπουργικά πόστα το 2007 παίρνει το χρίσμα για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της 22ας Απριλίου. 

Εκλέγεται Πρόεδρος με το 53% των ψήφων και με την ορκωμοσία του αναλαμβάνει  καθήκοντα στις 16 Μαΐου του 2007. 

Η δεύτερη θητεία, ωστόσο δεν έρχεται για τον Σαρκοζί αφού το 2012 ηττάται από τον Φρανσοά Ολλάντ με 48,36% έναντι 51,64% για τον Ολλάντ.

Οι τρεις γάμοι και ο σφοδρός έρωτας με την Κάρλα Μπρούνι

Μαζί με την πορεία του στην πολιτική και τη δικηγορία ο Σαρκοζί ξεκινά και τον κοινό και έγγαμο  βίο  με την Μαρί-Ντομινίκ Κιλιολί, με την οποία αποκτά δύο παιδιά. Μετά από ένα επίπονο διαζύγιο ξαναπαντρεύεται το 1996, την Σεσιλιά Σιγκανέρ-Αλμπενί με την οποία αποκτά ένα γιο και χωρίζει 11  χρόνια αργότερα.

Τον Δεκέμβριο του 2007 το πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου μονοπωλούν φωτογραφίες του Σαρκοζί με την Ιταλίδα τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο, Κάρλα Μπρούνι. Παντρεύονται στο Παρίσι στις 2 Φεβρουαρίου 2008, η Μπρούνι αποκτά γαλλική υπηκοότητα και το 2011 αποκτούν το πρώτο τους παιδί.

Η Μπρούνι δεν κρύβει τον έρωτά της για τον Σαρκοζί ενώ την εμπνέει και στην μουσική της καριέρα, με την τραγουδίστρια να της αφιερώνει τραγούδια όπως το «Le garçon triste» (Το λυπημένο αγόρι).

Τα σκάνδαλα που φέρνουν τον Σαρκοζί αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη

Η λύπη του Σαρκοζί, όπως περιγράφεται από την Μπρούνι, ίσως έχει να κάνει με τα σκάνδαλα που ξεκινούν για τον πρώην Γάλλο Πρόεδρο από το 2010.

Είναι τότε που μετά από έρευνές σχετικά με την υπόθεση Bettencourt, η διαδικτυακή εφημερίδα Mediapart εκδίδει άρθρο στο οποίο πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου Liliane Bettencourt, κατηγορεί τον Σαρκοζί ότι δέχθηκε το 2007 παράνομα δωρεές για την εκστρατεία του.

Την 1η Ιουλίου 2014, ο Σαρκοζί τίθεται υπό κράτηση και ανακρίνεται από την αστυνομία σχετικά με ισχυρισμούς ότι είχε υποσχεθεί μια θέση σε αξίωμα στο Μονακό σε υψηλόβαθμο δικαστή, σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με την σε βάρος του έρευνα.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016, ο Σαρκοζί κατηγορείται για «παράνομη χρηματοδότηση πολιτικής εκστρατείας» κατηγορίες που σχετίζονται με υπερβολικές δαπάνες στην προεδρική εκστρατεία του 2012 και η δίκη ορίζεται για το 2021.

Τον Απρίλιο του 2016, ο Αρνό Κλον, πρώην νομικός συνεργάτης του Σαρκοζό είναι ανάμεσα στα ονόματα που βρίσκονται στα Panama Papers.

Στις 23 Νοεμβρίου 2020, ξεκινά η δίκη του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και απόπειρα δωροδοκίας δικαστή.

Οι σχέσεις με τον Καντάφι

Λίγο μετά την ορκωμοσία το 2007, ο Σαρκοζί καλεί τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στη Γαλλία και συμφωνούν το Παρίσι να πουλήσει αεροσκάφη Airbus στην Τρίπολη ενώ υπογράφουν και συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας.  Ξεκινούν επίσης διαπραγματεύσεις για πώληση μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale, καθώς και στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011 – μια σύγκρουση στην οποία παρενέβη η Γαλλία – Καντάφι είπε σε συνέντευξή του στο euronews ότι το κράτος της Λιβύης είχε δωρίσει 50 εκατομμύρια ευρώ στην προεδρική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007 με αντάλλαγμα χάρες από το καθεστώς του Γάλλου Προέδρου.

Ο ιστότοπος Mediapart δημοσίευσε στη συνέχεια αρκετά έγγραφα που φαίνεται να αποδεικνύουν την εντολή πληρωμής 50 εκατομμυρίων ευρώ, και δημοσίευσε επίσης ισχυρισμό του επιχειρηματόα Ζιάντ Τακιεντίν ότι είχε παραδώσει προσωπικά τρεις χαρτοφύλακες γεμάτους μετρητά στον Σαρκοζί.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Σαρκοζί τέθηκε υπό κράτηση σχετικά με τις σχέσεις του με την Λιβύη.

Και επίσημα ένοχος

Σήμερα, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γαλλίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, με δύο χρόνια αναστολής. Μάλιστα, θα απαιτηθεί να εκτίσει τον ένα χρόνο στη φυλακή κάτι που τον καθιστά τον πρώτο πρώην πρόεδρο της Γαλλίας ο οποίος θα φυλακιστεί. 

Είναι ο δεύτερος Γάλλος πρόεδρος στην Ιστορία ο οποίος καταδικάζεται για διαφθορά, μετά τον Ζακ Σιράκ. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση έχει 10 ημέρες για να ασκήσει έφεση.

Ο Σαρκοζί θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι».

Οι δικαστικές περιπέτειες του Νικολά Σαρκοζί πάντως απέχουν πολύ από το να ολοκληρωθούν καθώς θα παρουσιαστεί και πάλι στο δικαστήριο στις 17 Μαρτίου, αυτή τη φορά για την υπόθεση Πυγμαλίων, που αφορά έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.



Πηγή