Υπογειοποίηση καλωδίων ρεύματος μετά τις καταστροφές σε Εύβοια και Βόρεια Αττική


Από τη βόρεια Αττική, την Εύβοια και άλλες περιοχές, στις οποίες η ύπαρξη των εναερίων καλωδίων της ΔΕΗ εντείνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς ή διακοπής ρεύματος εξαιτίας της πτώσης δέντρων από χιονοπτώσεις όπως αυτές που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια» προ ημερών, θα ξεκινήσει η υπογειοποίηση των καλωδίων, όπως επεσήμανε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντός και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στόχος μάλιστα είναι οι πρώτες υπογειοποιήσεις να γίνουν εντός της χρονιάς, όπως δεσμεύτηκε αναφερόμενος στο έργο, το οποίο συζητείται επί δεκαετίες χωρίς ποτέ έως τώρα να έχει προχωρήσει.

Ο ίδιος είπε ότι η υπογειοποίηση των καλωδίων σχεδιαζόταν ήδη και πριν την πρόσφατη καταστροφή και αφορούσε ένα ευρύ πρόγραμμα υπογειοποιήσεων συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων, «περίπου δέκα φορές την απόσταση Αθήνα – Λαμία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο τα εκτεταμένα προβλήματα που έφερε η «Μήδεια» και η συνακόλουθη οργή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση ακόμα και για μία εβδομάδα, φαίνεται ότι έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες.

Ετσι, μετά από απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Ενέργειας και τον διευθύνοντα συμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ ανατίθεται άμεσα μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών, στις οποίες θα προχωρήσουν εντός του έτους οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων.

Οπως είπε ο κ. Σκρέκας στη Βουλή, τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν επειδή τις ημέρες της κακοκαιρίας έσπασαν και κόπηκαν εκατοντάδες δέντρα, τα οποία έπεσαν στα καλώδια του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης προκαλώντας διακοπές ρεύματος, ενώ αποκάλυψε πως η προτεραιοποίηση των περιοχών, στις οποίες θα προχωρήσει η υπογειοποίηση, θα γίνει με τρία βασικά κριτήρια. Ετσι, προτεραιότητα στα σχετικά έργα θα έχουν:

  • Οι περιοχές, στις οποίες υπάρχουν περιαστικά και άλλα δάση μεσα από τα οποία διέρχονται οι γραμμές μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ όπου ο κίνδυνος επαφής των φύλλων των δέντρων το καλοκαιρι και σε περιόδους καύσωνα με τα καλώδια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Στις περιοχές αυτές εντάσσονται το Τατόι, ο δήμος Πάρνηθας και άλλες ορεινές περιοχές τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια.
  • Στους οικισμούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από πυκνή βλάστηση ή έχουν δασικές εκτάσεις, στις οποίες εντάσσονται δήμοι του βόρειου τομές της Αττικής. Η προτεραιότητα θα δοθεί προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι συνέπειες από τα περιστατικά χιονοπτώσεων που μπορει να προκαλέσουν κοπή και πτώση δέντρων που οδηγούν σε διακοπές ρεύματος.
  • Σε παραδοσιακούς και ελκυστικούς τουριστικά προορισμούς, στις πρωτεύουσες των νησιών του Αιγαίου με στόχο την αισθητική αναβάθμιση του τοπίου δεδομένου ότι τα μέρη αυτά προσελκύουν εκατομμύρια τουριστιών κάθε χρόνο.

Αναφορικά με την υπογειοποίηση των καλωδίων, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη ενταχθεί επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, όπως έχει επισημάνει ο κ. Σκρέκας, για την επόμενη δεκαετία τα πλάνα επενδύσεων και του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ για μέση και υψηλή τάση ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.



Πηγή