Προ των πυλών 15 ημέρες αυστηρού lockdown


Εκτάκτως,συνεδριάζει και εισηγείται νέα μέτρα αύριο Τετάρτη, αντί της Παρασκευής, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, μετά την ανακοίνωση ρεκόρ νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ειδικά στην Αττική και του ισχυρού αποτυπώματος που αφήνουν στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί θα εισηγηθούν αυστηρό lockdown για τις επόμενες 15 μέρες  

 Οι συσκέψεις είναι ήδη συνεχείς καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο αγγίζει το 93%

Ως εκ τούτου σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος σχεδιασμός για την λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε αυτά να ανατοποκριθούν με την καλύτερο δυνατόν τρόπο στις νέες ανάγκες που προέκυψαν.

Στο πλαίσιο αυτό και το Σισμανόγλειο μετατρέπεται αποκλειστικά σε Covid νοσοκομείo και προστίθεται στη δύναμη των νοσοκομείων Παμμακάριστος, Ελπίς και Αγία Βαρβάρα που έχουν ριχθεί στη μάχη με τον φονικό ιό. To Nίμιτς και το Ερρίκος Ντυνάν θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των περιστατικών, που δεν αφορούν στον κορονοϊό.

Όσοι διασωληνωμένοι ασθενείς δεν έχουν κορωνοϊό θα διακομίζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία.  

Μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 40 οι κλίνες Covid, στα νοσοκομεία της Αττικής ενώ 120 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα παραχωρούνται για τη νοσηλεία ασθενών που δεν έχουν κορωνοϊό. Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον REAL FM «Από την ημέρα του lockdown στην Αττική έχουμε προσθέσει απλές κλίνες Covid, τότε είχαμε 1673, τώρα έχουμε 2.064 και ΜΕΘ τότε είχαμε 229 σήμερα έχουμε 312».

Τα «νέα» μέτρα

Όπως, πάντως λένε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ,  είναι δύσκολο να υπάρξουν εντελώς νέα μέτρα, οπότε αναμένεται να κινηθούμε πάνω σε όσα ήδη υπάρχουν και εφαρμόζονται. Να υπάρξει δηλαδή αναπροσαρμογή ορισμένων μέτρων, ίσως και χαλάρωση κάποιων άλλων.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι γνωστοί κωδικοί των smsΚαι συγκεκριμένα:

1.Αυξημένοι έλεγχοι ή περιορισμοί στον κωδικό “4”, που ισχύει για την παροχή βοήθειας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται κατάχρηση. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η κινητικότητα δεν έχει μειωθεί αρκετά και στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω εντατικοποίησης των ελέγχων, ιδίως μέσα στην ημέρα.

2. Και περιορισμός της χρήσης του κωδικού “6” που αφορά την άσκηση, όπου και εδώ έχει διαπιστωθεί κατάχρηση, ακόμα και μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ιδίως όποτε ο καιρός είναι καλός. Το μέτρο σχετίζεται ουσιαστικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις για τη σωματική άθληση, κάτι που είχε πέσει και στο παρελθόν στο τραπέζι, δεν είχε όμως υιοθετηθεί. Μελετάται πλέον να επιτρέπεται η άσκηση με τα πόδια, χωρίς δηλαδή τη χρήση αυτοκινήτου ή μέσου μεταφοράς για μετάβαση σε άλλες περιοχές.

3.Ένα τρίτο μέτρο αφορά την αύξηση των ελέγχων και των τεστ στους βιομηχανικούς χώρους και στους χώρους εργασίας γενικά, εκεί όπου δε μπορεί να ισχύσει σε μεγάλο βαθμό η τηλεργασία.

4.Ενώ επίσης εξετάζεται και η άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα που ισχύει τα Σαββατοκύριακα, πηγαίνοντας και αυτή στις 9 το βράδυ, όπως τις καθημερινές.

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους μεγάλου συνωστισμού.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι , όλο αυττα μέτρα θα λαμβάνουν υπόψιν τη δεδομένη κόπωση των πολιτών από τις απαγορεύσεις  το διάστημα.

Στόχος είναι να μπει ένα φρένο σε όλο αυτό το “ακορντεόν”. Και φυσικά παραμένει ο στόχος της 16η Μαρτίου για ένα σταδιακό άνοιγμα. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να αναπροσαρμοστούν, ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Το σχέδιο για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων στην Αττική – Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ

Σε αγώνα δρόμου για να αποσυμφορηθούν με κάποιο τρόπο τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν επιδοθεί οι υγειονομικές αρχές, τη στιγμή που το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του και τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση.

Σύμφωνα με το Open, οι υγειονομικές αρχές αναπτύσσουν συγκεκριμένο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Σισμανόγλειο θα υποδέχεται αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.

Όσοι ασθενείς non covid νοσηλεύονται εκεί, θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση με ιδιωτικές κλινικές για τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ΕΣΥ ιδιώτες γιατροί.

Η ασφυκτική πίεση που ήδη δέχεται το σύστημα υγείας αντικατοπτρίζεται στα νούμερα των διαθέσιμων κλινών. Σύμφωνα με το Open, το πρωί της Τρίτης στο Θριάσιο νοσοκομείο υπήρχε μόνο 1 κενό κρεβάτι ΜΕΘ από τα 17 που υπάρχουν συνολικά, ενώ στο Ασκληπιείο είναι όλα κατειλημμένα.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Σωτηρία, στο Γεννηματάς, στο Σισμανόγλειο και τον Ευαγγελισμό.



Πηγή