Σχόλιο στο Επιστήμονες ισχυρίζονται πως «αόρατοι εξωγήινοι» ζουν ανάμεσα μας στη Γη από τον/την Σχόλιο στο Επιστήμονες ισχυρίζονται πως «αόρατοι εξωγήινοι» ζουν ανάμεσα μας στη Γη από τον/την Παναγιώτης Τζιβελέκης | TyposEpeirou


Οι εξωγήινοι βρίσκονται στη Γη. Εδώ και δεκαετίες.

Η πεποίθηση αυτή εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί ανάμεσα σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αγγίζοντας τα όρια των θεωριών συνωμοσίας, όμως τα τελευταία χρόνια, πληθώρα πανεπιστημιακών φαίνεται πως ενστερνίζονται μια τέτοια «άποψη».

Ότι οι εξωγήινοι ζουν ανάμεσα μας, στον πλανήτη μας, απλά εμείς δεν μπορούμε να τους δούμε, ή να τους ξεχωρίσουμε.

Όσο απίθανο και αν ακούγεται αυτό, για τους πιστούς στον αλάνθαστο ορθολογισμό των ανώτατων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων μας, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα να περπατάμε ανάμεσα σε εξωγήινους.

Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα και παράξενα, όταν αυτοί οι ίδιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι εξωγήινοι είναι «αόρατοι» και μη ανιχνεύσιμοι στις πέντε αισθήσεις μας και στις συμβατικές μεθόδους ανίχνευσης.

Τελευταία που εισήλθε σε αυτό το «κλαμπ» των επιστημόνων, είναι η Δρ Έλεν Σάρμαν, η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης που βρέθηκε στο διάστημα, η οποία τώρα διδάσκει στο Τμήμα Χημείας του Imperial College του Λονδίνου.

Η Σάρμαν σε συνέντευξή της στον «The Observer», τόνισε πως «Υπάρχουν εξωγήινοι, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού». Αρκετά αμφιλεγόμενη άποψη, θα μπορούσε κάποιος να πει, αλλά η ιππότης του «Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας», είναι πεπεισμένη για αυτή της την άποψη.

«Είναι σαν κι εμένα και σαν κι εσένα; Αποτελούνται από άνθρακα και άζωτο;» ρώτησε ρητορικά. «Μάλλον όχι. Είναι πιθανό να βρίσκονται εδώ τώρα και απλά να μην μπορούμε να τους δούμε», συνέχισε.

Δεν είναι η μόνη

Η Σάρμαν δεν είναι η μόνη μεταξύ επιστημόνων και ερευνητών πανεπιστημίων που εκφράζουν τέτοιες πεποιθήσεις. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, κυκλοφόρησε στην εφημερίδα «The Oxford Student» μια παράξενη συνέντευξη του Δρ Γιάνγκ Χάι-Τσι, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σε αυτή την συνέντευξη, ο Δρ Τσι «αποκάλυψε» πως όχι μόνο πιστεύει στους «αόρατους εξωγήινους» που ζουν εδώ στη Γη, αλλά και στη θεωρία ότι διασταυρώνονται με τους ανθρώπους για να δημιουργήσουν ένα υβριδικό είδος ικανό να επιβιώσει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Εντελώς τρελό, θα υποθέσει κάποιος, αλλά ο Δρ Τσι έφτασε στο σημείο να γράψει ένα βιβλίο για να μοιραστεί τις πεποιθήσεις του, με τίτλο Alien Visitations and the End of Humanity.

O Δρ Τσι

Ο Δρ Τσι ίσως είναι το πιο εξωφρενικό παράδειγμα ενός ακαδημαϊκού που πιστεύει στους εξωγήινους, όμως άλλοι επιστήμονες έχουν επενδύσει σημαντικό χρόνο, προσπάθεια και χρήματα ερευνώντας την πιθανότητα να ζουν ανάμεσά μας αόρατοι εξωγήινοι.

Το 2018, ο Δρ Γκάμπριελ Ντελά Τόρε του Πανεπιστημίου του Κάντιθ στην Ισπανία, δημοσίευσε ένα κείμενο σε μια εφημερίδα στην οποία πρότεινε ότι οι εξωγήινοι μπορεί να ζουν στην σκοτεινή ύλη, η οποία διαπερνά ολόκληρο το σύμπαν (συμπεριλαμβανομένης της Γης), αλλά η οποία δεν μπορεί να παρατηρηθεί.

Ο ίδιος εξήγησε πως, «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με αυτήν τη διαφοροποίηση είναι να εξετάσουμε άλλες δυνατότητες – για παράδειγμα, όντα διαστάσεων που δεν μπορεί να κατανοήσει το μυαλό μας, ή νοημοσύνη βάσει σκοτεινής ύλης ή ενεργειακών μορφών, που αποτελούν σχεδόν το 95 τοις εκατό του σύμπαντος και τις οποίες τώρα αρχίζουμε σιγά-σιγά να αντιλαμβανόμαστε»

Δεν είναι όμως ο μόνος επιστήμονας που υποψιάζεται ότι οι αόρατοι εξωγήινοι μπορούν να «κατοικούν» στη σκοτεινή ύλη. Το 2016, ο Δρ Κέιλεμπ Σαρφ του Κέντρου Αστροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια έγραψε ένα άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι η σκοτεινή ύλη είναι «το σημείο στο οποίο υφίστανται τα πιο ευφυή και εξελιγμένα τεχνολογικά όντα του σύμπαντος». 

Άλλοι πάλι έχουν προτείνει ότι οι μη ανιχνεύσιμοι εξωγήινοι μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια εναλλακτική, «σκιώδη» μορφή μικροβιακής ζωής. Αυτό πρότειναν οι Κάλολ Κλίλαντ και Σίλει Κόπλει του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ( μαζί με άλλους συν-συγγραφείς) σε μια σειρά επιστημονικών άρθρων τους που δημοσιεύθηκαν από το 2005 και μετά.

Τέτοια άρθρα έχουν προκαλέσει πολύ θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης, πόσο μάλλον όταν προβάλλεται το γεγονός ότι η επιστήμη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σημαντικής, κοσμοϊστορικής ανακάλυψης. 

Πολλοί είναι όμως και οι επιστήμονες οι οποίοι θεωρούν τέτοιους ισχυρισμούς ως αβάσιμες θεωρίες επιστημονικής φαντασίας, οι οποίοι στερούνται τεκμηρίων και επιστημονικής επαλήθευσης…



Πηγή