Καθ. Πνευμονολογίας: Ουτοπικό να νομίζουμε ότι θα χαλαρώσουμε μέσα στον Μάρτιο


Το γεγονός ότι είναι ουτοπικό να σκεφτόμαστε ότι μέσα στον Μάρτιο θα μπορέσουμε να πάμε σε μια χαλάρωση τόνισε στον «ΘΕΜΑ 104,6» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και γιατρός κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Γιάννης Καλομενίδης.

Ο καθηγητής είπε ότι δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο χαλάρωσης μετά τις 15 του μήνα. Χαρακτήρισε «ανεξέλεγκτη» την κατάσταση με το επιδημικό κύμα στην Αττική και υπογράμμισε ότι δεν είναι «καθόλου ρεαλιστικό το σενάριο της χαλάρωσης όταν βλέπουμε άνοδο του κύματος, θέλουμε βδομάδες ακόμα».

Μεταξύ άλλων, είπε: «Πρέπει να έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση, που όμως ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να την επιτελέσει. Έχει τεράστια σημασία να στήσουμε έναν μηχανισμό, δεν είναι δύσκολο τεχνικά και να κάνουμε τεστ, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι γίνεται.

Αυτή η αισιόδοξη ερμηνεία που έχουμε ότι θα κάνουμε κάποια υπομονή ακόμα και μετά θα είναι όλα καλά δεν επιβεβαιώνεται. Διαλέγουμε το υπεραισιόδοξο σενάριο κάθε φορά, αλλά δεν μας κάνει τη χάρη αυτό το σενάριο» σημείωσε ο κ. Καλομενίδης, υποστηρίζοντας με έμφαση την ανάγκη επιδημιολογικής επιτήρησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν οι επίσημοι τη Δευτέρα και να λένε για μία εβδομάδα ή 15 μέρες παράταση και την επόμενη ημέρα, 24 ώρες μετά να σημάνει και σωστά το κράτος συναγερμό γιατί έχουμε μία κατάσταση ανεξέλεγκτη».

Μιλώντας για το Σύστημα Υγείας, απαντώντας στην ερώτηση αν αντέχει, ο ίδιος είναι επιφυλακτικός. Όπως είπε, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα αντέξει, δεν γνωρίζουμε τις αντοχές του και αυτό διότι δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση του κύματος αυτή τη στιγμή. Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι η πιεστική κατάσταση στα νοσοκομεία θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες.

Προειδοποίησε πάντως ότι «αν συνεχιστεί αυτή η πίεση και παραταθεί η κατάσταση αυτή, όλη η δημόσια δομή δεν θα φτάσει και θα πρέπει αν χρησιμοποιηθεί κάθε είδους υγειονομική δομή».



Πηγή