Δεκάδες τρύπες στο έδαφος της Κροατίας γύρω από το επίκεντρο μεγάλου σεισμού (vids)


Περίπου ένα μήνα μετά από έναν ισχυρό σεισμό 6,4 ρίχτερ στην Κροατία, το έδαφος κοντά στο επίκεντρο της δόνησης εξακολουθεί να υποχωρεί δημιουργώντας δεκάδες τρύπες, κυρίως στο χωριό Μετσενσάνι, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

Κάποιες από τις τρύπες έχουν πλάτος αρκετών μέτρων, με τη μεγαλύτερη να ανέρχεται σε 30 μέτρα. Η μεγαλύτερη τρύπα έχει βάθος περίπου 15 μέτρα και οι περισσότερες είναι γεμάτες με νερό γεγονός που καθιστά τον υπολογισμό του βάθους τους, δυσκολότερο.

Οι ήδη υπάρχουσες τρύπες διευρύνονται καθημερινά και οδηγούν τους κατοίκους στο να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ νέες τρύπες δημιουργούνται συνεχώς.

Κάποιες από τις τρύπες βρίσκονται κοντά σε σπίτια, με τους κατοίκους να φοβούνται πως «θα ανοίξει η γη και θα τους καταπιεί». Σύμφωνα με τους ίδιους, οι τρύπες αυτές εμφανίστηκαν δύο ημέρες πριν τον κύριο σεισμό, όμως ο αριθμός τους άρχισε να αυξάνεται όσο πλησίαζε η 29 Δεκεμβρίου.

Δέκα ημέρες μετά τον σεισμό, υπήρχαν 15 τρύπες στο χωριό και άλλες 15 γύρω από αυτό.

Ο σεισμός επηρέασε ευθέως 116.000 ανθρώπους με εκείνους που βρίσκονταν στην Πετρίνια να βιώνουν ανεπανόρθωτες καταστροφές: περισσότερα από 56 σχολεία υπέστησαν ζημιές ενώ 9 κατέρρευσαν ολοκληρωτικά. Τριάντα εκκλησίες παρουσίασαν μεγάλες ρωγμές και 10 επίσης κατέρρευσαν, ενώ επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.





Πηγή