Τα νησιά με το ελληνικό όνομα που είναι δίπλα αλλά έχουν 21 ώρες διαφορά! (vid)


Ένας χρήστης του TikTok έγινε viral όταν σε ένα βίντεο όταν μίλησε για δύο νησιά, που ενώ βρίσκονται μόλις 5 χλμ μακριά το ένα από το άλλο, έχουν διαφορά 21 ωρών.

Ο λόγος για τους Διομήδειους Νήσους στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού, που χωρίζει την Αλάσκα από τη Σιβηρία. 

Ο Μεγάλος και ο Μικρός Διομήδης διαχωρίζονται από την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας και έτσι κάποιος που βρίσκεται στον Μικρό Διομήδη μπορεί να δει το «αύριο» του Μεγάλου.

Πρόκειται για μια φανταστική γραμμή που εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο προς τον Νότιο Πόλο και σηματοδοτεί το όριο μεταξύ μιας ημερολογιακής ημέρας και της επόμενης.

Ο Μεγάλος Διομήδης βρίσκεται σχεδόν μια μέρα μπροστά από το μικρότερο νησί. 

«Υπάρχουν μερικά πολύ περίεργα μέρη στον κόσμο. Αυτά τα νησιά έχουν 21 ώρες διαφορά παρόλο που είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο», εξηγεί η φωνή στο βίντεο.

Τα νησιά πήραν το όνομά τους από τον Έλληνα Άγιο Διομήδη.

Diomede Islands | islands, Bering Sea | Britannica

Ο Δανός-Ρώσος πλοηγός Vitus Bering τα ανακάλυψε στις 16 Αυγούστου 1728, την ημέρα κατά την οποία η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του αγίου.

Ο Μεγάλος Διομήδης είναι κυρίως ακατοίκητο ενώ το μικρότερο νησί έχει πληθυσμό περίπου 110 ατόμων.

Η γέφυρα πάγου που χτίζεται μεταξύ των δύο νησιών το χειμώνα καθιστά θεωρητικά δυνατή (αν και όχι νόμιμη) το περπάτημα από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το αντίστροφο.

Big Diomede Island (Russia) cruise port schedule | CruiseMapper

Όσοι ζούσαν στη ρωσική πλευρά επανεγκαταστάθηκαν βίαια στη Σιβηρία μετά την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου πριν από περισσότερα από 70 χρόνια και τα σύνορα έκλεισαν.

Δείτε το βίντεο:



Πηγή