To σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά το lockdown – Σε αγορά και σχολεία στραμμένη η προσοχή


Εκκλήσεις από την κυβέρνηση για πιστή τήρηση των μέτρων αυτές τις δύο εβομάδες με στόχο το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων εντός του Μαρτίου. Στην πρώτη γραμμή είναι το λιανεμπόριο, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στο Mega ζήτησε να γίνει προσπάθεια στο επόμενο 10ήμερο ώστε να «μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αγορά θα ανοίξει κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει πως τηρούνται τα μέτρα και δεν υπάρχουν εικόνες συνωστισμού, που θα πήγαιναν τα πάντα πίσω.

Δεν υπάρχουν στοιχεία, άλλωστε, που να δείχνουν πως το λιανεμπόριο αποτελούσε εστία υπερμεταδότης του ιού, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πώς θα ανοίξει η αγορά

Όπως δείχνουν όλα, η αγορά θα ανοίξει με νέους όρους και ένα καινούργιο νούμερο για την αποστολή SMS.

Σύμφωνα με το Mega, θα υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός που θα συνδυάζει τα όσα ξέραμε έως σήμερα αλλά και όρους που μπήκαν στη ζωή μας τις τελευταίες ημέρες.

Βασικότερο σημείο όλων είναι ότι θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για να κάνουν οι καταναλωτές τα ψώνια τους.

Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους μόνο εντός δύο χιλιομέτρων από το σπίτι τους, ή σε καταστήματα εντός του δήμου στον οποίο διαμένουν. Κάτοικος του Αγίου Δημητρίου π.χ. θα μπορεί να επισκεφθεί το mall της περιοχής του, δεν θα έχει, όμως, τη δυνατότητα να βγει εκτός δήμου. 

SMS στο 13032

Στη ζωή των καταναλωτών θα μπει ένας νέος αριθμός, το 13032, στον οποίο θα στέλνουν SMS αποκλειστικά για αγορές. Ουσιαστικά, μεταφέρεται σε αυτό το νούμερο ο κωδικός «2».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, θα επιτρέπεται η αποστολή SMS για ψώνια μόνο μία φορά την ημέρα και για τρεις ώρες σε απόσταση πάντα εντός δήμου κατοικίας ή απόστασης 2 χιλιομέτρων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στο νέο σύστημα προβλέπεται μία και μόνο εξαίρεση, η οποία αφορά περιφερειακές κυρίως κοινότητες και δήμους στους οποίους ενδέχεται να μην υπάρχει κατάστημα για την κάλυψη μιας συγκεκριμένης ανάγκης σε ακτίνα 2 χλμ. ή εντός δήμου. Σε αυτή την περίπτωση θα δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης εκτός ορίων. 

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Star εάν αποκλιμακωθούν τα κρούσματα τότε θα πάμε σε άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 22α Μαρτίου.
Τα Δημοτικά, όπως αναφέρει ο σχεδιασμός, θα ανοίξουν στις 29 Μαρτίου.

Το σχολικό έτος αναμένεται να πάρει παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ δύσκολο θεωρείται να λάβουν χώρα οι προαγωγικές εξετάσεις των τριών τάξεων των Γυμνασίων και των δύο πρώτων τάξεων των Λυκείων.

Κανονικά θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, με την ύλη να είναι μειωμένη.



Πηγή