Σχόλιο στο Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είναι πιθανό να κατηγορηθεί για γενοκτονία στην Αιθιοπία από τον/την ΑΝΘΗ


Ένας Αμερικανός οικονομολόγος που βραβεύτηκε με το βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης, ζήτησε να διωχθεί ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για γενοκτονία, λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στη διεύθυνση επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας της Αιθιοπίας.

Ο Ντέιβιντ Στάινμαν κατηγόρησε τον 55χρονο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ανέλαβε στην ΠΟΥ πριν από τρία χρόνια, ότι ήταν ένας από τους τρεις αξιωματούχους που ήλεγχαν τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιθιοπίας από το 2013 έως το 2015.

Ο Δρ Tέντρος ήταν υπουργός Υγείας της χώρας από το 2005 έως το 2012 και υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2016, όταν το κόμμα του στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Tιγκράι, είχε την πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού.

Αναδείχθηκε διεθνώς ως ο ηγέτης του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι ο πρώτος ηγέτης του οργανισμού χωρίς ιατρικά προσόντα.

David Steinman - Wikipedia
Ο Ντέιβιντ Στάινμαν

Ο κ. Στάινμαν, υπέβαλε την καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ισχυρίζεται ότι ο Δρ Tέντρος «ήταν από τους εγκεφάλους των αποφάσεων που λάμβανε το Απελευθερωτικό Μέτωπο, που περιλάμβαναν απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες αθώων Αιθιόπων», σύμφωνα με την Daily Mail.

Η προσφυγή αυτή στη Χάγη έρχεται μετά από τις καταγγελίες του αρχηγού του στρατού της Αιθιοπίας, στρατηγού Βερχάνο Τζούλα, ο οποίος κάλεσε τον περασμένο μήνα τον Τέντρος να παραιτηθεί από την θέση του στον ΠΟΥ. Τον κατηγόρησε ότι προμήθευε όπλα στην την περιοχή του Τιγκράι, όπου ο στρατός της Αιθιοπίας πολεμά τις τοπικές δυνάμεις.

O στρατηγός Βερχάνο Τζούλα

Στην καταγγελία του, ο κ. Στάινμαν επισήμανε μια «τεκμηριωμένη έκθεση» της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2016, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αιθιοπία, η οποία ανέφερε ότι «οι πολιτικές αρχές κατά καιρούς δεν διατηρούσαν τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας, και η τοπική αστυνομία με τις τοπικές πολιτοφυλακές, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, ενεργούσαν ανεξάρτητα και ανεξέλεγκτα».

Κατηγόρησε επίσης τον Δρ Tέντρος ότι συμμετείχε στον «εκφοβισμό υποψηφίων και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης», συμπεριλαμβανομένων και των «αυθαίρετων συλλήψεων, φυλακίσεων χωρίς δίκης, βασανιστηρίων, αλλά και εκτελέσεων».

Στην καταγγελία επίσης αναφέρεται πως Δρ Tέντρος επέβλεπε και «ευλογούσε» την «δολοφονία και την πρόκληση σοβαρής σωματικής και ψυχικής βλάβης σε μέλη των φυλών Amhara, Konso, Oromo και Somali με πρόθεση να καταστρέψουν ολοκληρωτικά αυτές τις φυλές».

Η καταγγελία του Στάινμαν θα μπορέσει να προχωρήσει προς εκδίκαση, μόνο εάν εγκριθεί από εισαγγελείς στο δικαστήριο της Χάγης, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον ΟΗΕ. Αν συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη δίωξη ανώτερου προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, όπως αναφέρει η «The Weekend Australian».

Ο ίδιος ο Στάινμαν, ήταν πρώην σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και ανώτερος σύμβουλος εξωτερικών στο δημοκρατικό κίνημα της Αιθιοπίας για 27 χρόνια, μέχρι τη νίκη του κινήματος το 2018 υπό τον Άμπιι Αχμέτ, τον σημερινό πρωθυπουργό.

Ο Δρ Tέντρος από την πλευρά του αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες για τα αδικήματα. Στα τέλη Νοέμβρη εξέδωσε μάλιστα και ανακοίνωση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Tιγκράι. 

«Υπάρχουν αναφορές που υποδηλώνουν ότι συμμετείχα σε γεγονότα πολύ ντροπιαστικά για την χώρα μου», είπε ο ίδιος. «Αυτό δεν είναι αλήθεια και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ανήκω μόνο σε μία πλευρά και αυτή είναι η πλευρά της ειρήνης».



Πηγή