Ήπειρος: Τα είχαν όλα σχεδιασμένα για το έργο του φωτισμού των Ιωαννίνων

Ο Ελισάφ ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας προτού αναλάβει τη δημαρχία!

Η αλληλογραφία που αποδεικνύει τη συμφωνία και ότι θεωρούν την πόλη τσιφλίκι τους.

Οι καταγγελίες για νόθευση του διαγωνισμού και «συμφέροντα».

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αντιπαραθέσεις για τον φωτισμό της πόλης των Ιωαννίνων με λαμπτήρες led, μιά υπόθεση που αποδεικνύεται προσχεδιασμένη- προαποφασισμένη τόσο από πλευράς του δημάρχου κ.Ελισάφ, όσο και του Περιφερειάρχη κ.Καχριμάνη! Ο «Τύπος Ηπείρου» αποκαλύπτει μιά απίστευτη πλην όμως αληθινή παράμετρο του παρασκηνίου, που επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί αναλόγως από όλους τους εμπλεκομένους και κάθε αρμόδια Αρχή του κράτους. Άλλωστε πρόκειται για ένα έργο 8,6 εκατ. που όμως θα κοστίσει στους Γιαννιώτες 19,2 εκατ. και θα το πληρώνουν για δέκα χρόνια, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί σε τρία! Εντύπωση όμως προκαλεί η σιωπή από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και τον Πρόεδρό της κ.Ντακαλέτση, που τηρεί τακτική ανοχής σε όσα διαδραματίζονται, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να πάρει θέση.


                    ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΙΣ LED
Από τα έγγραφα στοιχεία που έχουμε αποδεικνύεται ότι ο κ.Μωυσής Ελισάφ, πριν ακόμη ορκιστεί ως δήμαρχος των Ιωαννίνων, είχε αποφασίσει για την πορεία της υπόθεσης του φωτισμού με  λαμπτήρες τύπου led! Όπως είναι γνωστό ο κ.Ελισάφ εξελέγη τη δεύτερη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή στις 2 Ιουνίου 2019, ενώ ο κ.Καχριμάνης στις 26 Μαΐου ως Περιφερειάρχης. Ο διαγωνισμός για τον φωτισμό είχε προκηρυχθεί από την υπό τον κ.Θωμά Μπέγκα Δημοτική Αρχή και βρίσκονταν σε εξέλιξη, χωρίς μέχρι τότε να έχουν ανακύψει και τόσο σοβαρές διαφωνίες.


                     ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ
Ο κ. Ελισάφ, όμως, το πρώτο που έκανε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, ήταν να ακυρώσει το διαγωνισμό, χωρίς να έχει γίνει σαφής προς τους πολίτες ο ακριβής λόγος, με το πυροτέχνημα της μείωσης του κόστους, άρα και της επιβάρυνσης των κατοίκων. Επικαλέστηκε το γνωστό περί του συμφέροντος της πόλης και των πολιτών, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται επακριβώς όπως είπαμε, πέραν του προαναφερθέντος επιχειρήματος, θέλοντας το Δήμο να συνάπτει σύμβαση με την Περιφέρεια, εκχωρώντας σε εκείνη την ευθύνη κατάρτιση της μελέτης και της προκήρυξης του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε την πρόταση – απόφαση του κ.Ελισάφ, αλλά εκείνος το παρέκαμψε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.


                         ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΟΛΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ
Αυτά όμως συνέβησαν …«κατόπιν εορτής», αφού ο κ.Ελισάφ με τον κ.Καχριμάνη (που ήθελε να κάνει κουμάντο και στα του φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών κι όχι μόνο), φαίνεται ότι είχαν συμφωνήσει και αποφασίσει πολύ νωρίτερα για το τι «πρέπει» να γίνει. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, δύο μήνες δηλαδή από την ορκωμοσία και ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ.Ελισάφ στέλνει επιστολή στον Περιφερειάρχη κ.Καχριμάνη, λέγοντάς του πως, σε συνέχεια της από 19 Ιουλίου 2019 επιστολής του, επαναεπιβεβαιώνει την απόφασή του να ενταχθεί ο Δήμος Ιωαννιτών στο ενεργειακό πρόγραμμα ELENA για τον φωτισμό τύπου led!!! Επανέρχεται με άλλη επιστολή του στις 6 Νοεμβρίου 2019 για το ίδιο θέμα και αφού είχε εξασφαλίσει απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για να του απαντήσει ο Περιφερειάρχης στις 13 Δεκεμβρίου 2019, ότι «… αποδεχόμαστε το αίτημα για την ένταξη του Δήμου στο ενεργειακό πρόγραμμα ELENA….»!!!
                     

 

ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να μη μπερδεύστε:  * Ο κ.Ελισάφ στις 19 Ιουλίου 2019, δηλαδή σαράντα ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, αποφάσισε ερήμην όλων την ακύρωση του διαγωνισμού της Δημοτικής Αρχής που ακόμη διοικούσε και την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα που διαχειρίζονταν η Περιφέρεια!!! * Με ποιά αρμοδιότητα; Ποιόν ή ποιούς εξυπηρετούσε αυτή η πρωτοφανής απόφαση ενός πολίτη – αφού ακόμη δεν είχε την ιδιότητα του δημάρχου; * Ο Περιφερειάρχης κ.Καχριμάνης απαντά με επιστολή του ότι … «αποδεχόμαστε το αίτημα και εντάσσουμε το Δήμο στο πρόγραμμα»!!! * Ποιοί …«αποδέχονται και εντάσσουν»; Εκείνος; Ρωτάμε, διότι στην επιστολή του δεν αναφέρεται κάποια σχετική απόφαση θεσμικού οργάνου, όπως πχ το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Διαχειριστική Αρχή των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή κάποιο άλλο τέλος πάντων!


                         ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Έτσι λοιπόν ένα πολύ μεγάλο έργο αποτέλεσε όπως φαίνεται υπόθεση δύο παραγόντων, με τον έναν (Ελισάφ) προτού καν να έχει αποκτήσει θεσμικό ρόλο και τον άλλον (Καχριμάνη) να αποφασίζει μόνος του κι αυτός, καιγόμενος από την επιθυμία να ποδηγετήσει  την εξέλιξη ενός έργου, όπου εμπλέκονται τεράστια συμφέροντα, με τον δήμαρχο να συμπράττει κι όταν μάλιστα οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι σε θέση να κάνουν τη σχετική μελέτη! * Γιατί λοιπόν ο κ.Ελισάφ απεμπόλησε τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του Δήμου και τα εκχώρησε όλα στην Περιφέρεια και στον κ.Καχριμάνη; Απάντηση πειστική δε θα πάρουμε από τους πρωταγωνιστές, αλλά αναμένουμε την εξέταση του θέματος από την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας κι όποια άλλη θεωρηθεί αρμόδια να ερευνήσει όλα τα παραπάνω.


                        ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο Δήμος λοιπόν εντάχθηκε στο ενεργειακό πρόγραμμα ELENA, αλλά οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι για τη Δημοτική Αρχή και τον κ.Ελισάφ. Οι δημοτικές παρατάξεις (πλην της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και Γιάννενα Τώρα, που συνεργάζονται για να υπάρχει Δημοτική Αρχή) δε σταμάτησαν να σφυροκοπούν τον κ.Ελισάφ για την απόφασή του. Κατέθεσαν μάλιστα και κοινή πρόταση για το πως μπορεί να υλοποιηθεί το έργο χωρίς την εμπλοκή της Περιφέρειας και περίεργες επαχθείς συμβάσεις, αλλά μάταιος κόπος.


                     Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΛΥΚΟΓΙΩΡΓΟΥ
Και κάπου εκεί,  υποβάλλει την παραίτησή του από το αξίωμα του αντιδημάρχου ο κ.Γιάννης Λυκογιώργος, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο για τις αποφάσεις του. Λίγο αργότερα με δημόσια ανακοίνωσή του τοποθετούνταν για το έργο του φωτισμού, επισημαίνοντας ότι η προκήρυξη νοθεύει το διαγωνισμό, που περίπου είναι  «φωτογραφικός»! Παρέθετε δε και κάποια στοιχεία με μαθηματικούς τύπους, που όμως δε φώτιζαν επαρκώς το σκηνικό, το οποίο παραμένει σκοτεινό. Να ληφθεί δε υπόψη ότι για το έργο θα κονταροχτυπηθούν εταιρίες μεγαθήρια, με την «Μυτιληναίος» να έχει ήδη προσφύγει κατά της εγκυρότητας της προκήρυξης.


                        ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ
Βέβαια ο κ.Λυκογιώργος, ως αντιδήμαρχος, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/7/2020, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, είχε στηρίξει τις ενέργειές της και μάλιστα τονίζονταν ότι … «αποδόμησε τους ισχυρισμούς της Ενότητας Πολιτών (του κ.Μπέγκα δηλαδή) ότι η τμηματική κατασκευή του έργου με ίδιους πόρους είναι η πιό ενδεδειγμένη…». Πότε λοιπόν είχε δίκιο, τότε ή τώρα; Πάντως όταν ρωτήθηκε τι ακριβώς συμβαίνει και πως νοθεύεται ο διαγωνισμός, μας απάντησε ότι εμμένει στην ανακοίνωση που έκανε, αρνούμενος να πει ο,τιδήποτε άλλο. Ερωτηθείς δε ο κ.Ελισάφ σε συνέντευξη Τύπου, για τις καταγγελίες του πρώην αντιδημάρχου, απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και προχωρά στη υλοποίηση των σχεδιασμών της, χωρίς να διευκρινίζει ποιοί είναι οι εκβιασμοί.
                     ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Αυτή λοιπόν είναι η διαμορφωθείσα κατάσταση, με πλήθος ερωτηματικών αναπάντητων και με μόνους να γνωρίζουν όλες τις πτυχές της περίεργης υπόθεσης, τους κκ.Ελισάφ- Καχριμάνη! Αυτοί θα πρέπει να εξηγήσουν πως και ξεκίνησε η διαδικασία των αλλαγών της πορείας πριν ακόμη οριστεί ως δήμαρχος ο κ.Ελισάφ, πως αποφασίστηκε από τον κ.Καχριμάνη η ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα μέσω επιστολών από και προς τον δήμαρχο. Επιπροσθέτως δε ο κ.Λυκογιώργος οφείλει να διευκρινίσει χωρίς περιστροφές τα της νόθευσης του διαγωνισμού και άρα του «φωτογραφικού» της προκήρυξης, όπως και γιατί άλλοτε στήριξε την απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Η ανάρτηση Λυκογιώργου «κατέβηκε» από τη σελίδα του στις 8/3/21….
Αμέσως μετά την τηλ. επικοινωνία μας. Εμμένει είπε σε όσα ανέφερε στο κείμενό του…