Αρχική Ήπειρος Άρτα Ήπειρος: Δεν υπάρχουν πρακτικά για τους σταθμούς μεταφόρτωσης;

Ήπειρος: Δεν υπάρχουν πρακτικά για τους σταθμούς μεταφόρτωσης;

Τη συνδρομή της Εισαγγελικής Αρχής ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση” που κατηγορεί τον Καχριμάνη και ως «εισπράκτορα» της ΤΕΡΝΑ

Έντονες και διαρκείας «σεισμικές δονήσεις» προκάλεσε το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Τύπου Ηπείρου» την εβδομάδα που πέρασε, σχετικά με το όργιο των συμφερόντων, που όπως φαίνεται κυριαρχούν (και) στο θέμα της μεταφοράς και επεξεργασίας των απορριμμάτων της Ηπείρου, ενώ ζητήθηκε  από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» – και εκδόθηκε – η Εισαγγελική παρέμβαση για να δώσει στοιχεία και πρακτικά που αρνείται ο Περιφερειάρχης, τα οποία μάλλον δεν υπάρχουν! 

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή, που κυκλοφόρησε η εφημερίδα, το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) συνεδρίασε και αποφάσισε να γίνει δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) για έξι μήνες, αυτό δηλαδή που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό.


                   ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ;             
Εν τω μεταξύ η περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση», ζήτησε την έκδοση Εισαγγελικής παραγγελίας, η οποία εκδόθηκε την Τετάρτη, για να δώσει ο κ.Καχριμάνης τα στοιχεία και τα πρακτικά των συνεδριάσεων κι ό,τι αφορά στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης και το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων.Κι αυτό διότι ο Περιφερειάρχης αρνούνταν να το πράξει με διάφορες προφάσεις, μέχρι κι ότι το είπε στους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά δήθεν ακόμη δεν του τα ετοίμασαν!!! Δηλαδή, έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να του πάνε τα χαρτιά και εκείνοι αρνούνται; Φυσικά και δεν υπάρχει άνθρωπος που θα πιστέψει μιά τόσο παιδαριώδη δικαιολογία, οπότε σίγουρα πρόκειται για υπεκφυγή, για να έχουν ίσως δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν, δεν τηρούνταν πρακτικά!


                    ΣΥΣΤΗΜΑ Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ 
Όλα δηλαδή έγιναν στο … «κουβεντιαστό», που λένε, με εντολή (;) του κ.Καχριμάνη, τη συνενοχή της διοίκησης του ΦΟΣΔΑ και την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, για να κρύψουν άγνωστο τι; Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι και στο παρελθόν είχε αρνηθεί ο κ.Καχριμάνης να δώσει στοιχεία στην αντιπολίτευση, τόσο στο κ.Μάκη Χατζηευφραιμίδη όσο και παλιότερα  στον κ.Βαγγέλη Αργύρη, για τις απευθείας αναθέσεις και τις κατατμήσεις των έργων. Στην τελευταία δε περίπτωση είχε εκδοθεί Εισαγγελική παραγγελία, την οποία ο κ.Καχριμάνης αγνόησε χωρίς καμιά συνέπεια!


                    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΣΔΑ
Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ κ.Νίκο Καλαντζή να μας πει αν τηρούνταν πρακτικά και μας απάντησε ότι δεν το γνωρίζει και πως αυτό είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Το να μη γνωρίζει τίποτε ο κ.Καλαντζής θεωρείται απίθανο, διότι πρόκειται για θέμα που αφορά άμεσα τον ΦΟΣΔΑ και τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Εν πάση περιπτώσει, τώρα μετά την έκδοση της Εισαγγελικής παραγγελίας, η οποία επιδόθηκε την Τετάρτη στην Περιφέρεια, απομένει να δούμε την εξέλιξη. Κυρίως δε, αν αναλάβει τις ευθύνες του ο κ.Καχριμάνης ή θα τις μεταθέσει αδίκως σε συνεργάτες του της Επιτροπής κι ακόμη χειρότερα σε υπαλλήλους.

ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΩΡΑΣ

Και μια είδηση της τελευταίας ώρας πριν φύγει ο ΤΥΠΟΣ για το πιεστήριο… Ο Περιφερειάρχης απέστειλε μέρος των συμβάσεων των υποέργων …Φυσικά πρακτικά για τα οποία γίνεται και όλη η ιστορία, δεν απέστειλε και δεν θα αποστείλει διότι απλούστατα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Μάλιστα ΔΕΝ υπάρχει ούτε επιτροπή παρακολούθησης, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία μας δήλωσε ότι θα συστηνόταν …οσονούπω. Και βέβαια ευελπιστούμε πως κάποιοι δεν θα αποπειραθούν να βαπτίσουν άλλες επιτροπές ως …επιτροπές παρακολούθησης και ο νοών νοείτω!
Ενώ παράλληλα έχοντας στα χέρια την Εισαγγελική Παραγγελία νοιώθουμε έκπληξη πως ο κος Εισαγγελέας έκρινε πως δεν υπάρχει λόγος συνδρομής της Εισαγγελίας προκειμένου να προσκομιστούν αυτά τα δημόσια έγγραφα! Από που άραγε αντλεί τη βεβαιότητα αυτή μετά από 70 ημέρες άρνησης από πλευράς Καχριμάνη; Θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε στο επόμενο φύλλο..


                         ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες δεν υπάρχουν πρακτικά συνεδριάσεων για τις όποιες αποφάσεις σχετικώς με αυτά τα καυτά θέματα και αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε περιπέτειες αρκετούς. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοινώσεις που εξέδωσε, μεταξύ των άλλων καταγγέλλει τον Περιφερειάρχη ότι ενεργεί ως «εισπράκτορας» της εταιρίας ΤΕΡΝΑ, που κατασκεύασε, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, ότι απειλεί και εκβιάζει τους Δήμους που πληρώνουν στην εταιρία πάνω από 5 εκατ.ευρώ το χρόνο, ότι οι ΣΜΑ έπρεπε να ολοκληρωθούν και παραληφθούν σε 18 μήνες αλλά πέρασαν έξι χρόνια και πολλά άλλα άκρως ενδιαφέροντα.
                      ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικώς με την έκδοση της Εισαγγελικής παραγγελίας, ανακοίνωσε τα εξής:
« Εκδόθηκε τελικά σήμερα η Εισαγγελική Παραγγελία για την λήψη αντιγράφων από την Περιφέρεια Ηπείρου που αρνείται εδώ και 2 μήνες να χορηγήσει και αφορούν στην υλοποίηση του έργου « Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α’ φάση).

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται να χορηγήσει άμεσα αντίγραφα:

1) Των πρακτικών των τακτικών συνεδριάσεων της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Άρθρου 5 της από 24 /11/2015 Προγραμματικής Σύμβασης αποτελούμενη από τους κ. Θ. Πιτούλη με αναπληρωτή τον κ. Χρόνη Καλτσούνη, κ. Σπ. Κωνσταντόπουο με αναπληρωτή τον κ. Α. Παπασπύρου, κα Στ. Μπραϊμη με αναπληρωτή της τον κ. Δ. Παππά, Ε. Γιαννούλη με αναπληρωτή τον κ. Κ. Βούλγαρη, και Σπ. Κοσιώρη με αναπληρωτή του τον κ. Α. Τζώρτζη η οποία συνέρχεται τακτικά κάθε έξι μήνες. Τα  πρακτικά των έκτακτων συνεδριάσεων με τα οποία εγκρίνονται οι  πέραν του εξαμήνου παρατάσεις του χρονοδιαγράμματος όπως και τυχόν άλλα πρακτικά που αφορούν σε επίλυση κάθε διαφοράς μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών της προγραμματικής σύμβασης. 

2) Των 12 συμβάσεων των υποέργων που περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση συγκεκριμένα των υποέργων :  1. Προμήθεια εξοπλισμού προϋπολογισμού 6.322.500,00€  2. Κατασκευή ΣΜΑ Ιωαννίνων προϋπολογισμού 34.959,35€ 3. Κατασκευή ΣΜΑ Ζίτσας 265.853,66€, 4. Κατασκευή ΣΜΑ Πωγωνίου585.365,85€, 5. Κατασκευή ΣΜΑ Μετσόβου 501.626,02€, 6. Κατασκευή ΣΜΑ Άρτας 400.813,01€, 7. Κατασκευή ΣΜΑ Γ. Καραϊσκάκη 394.308,94€, 8. Κατασκευή ΣΜΑ Ηγουμενίτσας  711.382,11€, 9. Συνδέσεις με ΔΕΗ 109.756,10€, 10. Συνδέσεις με ΟΤΕ 50.000€,  11. Αρχαιολογικές Έρευνες και εργασίες 50.000€, 12. Τεχνικός Σύμβουλος (Α΄φάση) 190.000€  όπως και οποιουδήποτε έργου τυχόν προέκυψε συμπληρωματικά μαζί με τα πρακτικά των επιτροπών παρακολούθησης του κάθε υποέργου.

3) Οποιαδήποτε απόφαση ή άλλο έγγραφο που αφορά στην τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος σε σχέση με την προγραμματική σύμβαση και τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών, οποιαδήποτε πρόσθετη σύμβαση έχει τυχόν συναφθεί έκτοτε για την συμπλήρωση ή εξειδίκευση της από 24/11/2015 προγραμματικής σύμβασης.

Την αίτηση για έκδοση είχε καταθέσει την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 στην Εισαγγελία Ιωαννίνων ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Ηπείρου μετά την με αρ. πρωτ 4156/87/14-1-2021  και την με αρ. πρωτ 32002/557/8-3-2021 αίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και αρκετές ακόμα προφορικές και τηλεφωνικές παρεμβάσεις για τη χορήγηση εγγράφων τις οποίες η περιφερειακή αρχή αρνήθηκε να απαντήσει. Ιωάννινα 17 Μαρτίου 2021».

Λαική Συσπείρωση: ΚΟΥΦΙΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΦΟΔΣΑ – ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ  ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ «ΜΑΡΜΑΡΟ»

​Ευθεία κοροϊδία  απέναντι στο λαό της περιοχής, οι «ενέργειες» της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΦΟΔΣΑ και των Δημάρχων για το έργο της κατασκευής των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Όπως είναι γνωστό, όσο οι ΣΜΑ δεν ολοκληρώνονται τόσο οι Δήμοι επιβαρύνονται με δαπάνες για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους μέχρι το εργοστάσιο επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι (καύσιμα, λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης των απορριμματοφόρων, μισθοδοσίες εργαζόμενων που αντί να κάνουν αποκομιδή κάνουν δρομολόγια 4 και πλέον ωρών για να μεταβούν και να επιστρέψουν στους Δήμους). Είναι δε, τόσο μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση που κάποιοι Δήμοι αδυνατούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια στο εργοστάσιο και τα οδηγούν ανεπεξέργαστα για ταφή στους ΧΥΤΥ. Κάθε μέρα καθυστέρησης του έργου επιβαρύνει οικονομικά τους Δήμους της Ηπείρου και τελικά τα λαϊκά στρώματα μέσω των ανταποδοτικών τελών που τους επιβάλλουν.  

​Αντί η Περιφέρεια Ηπείρου να σπεύσει να τελειώσει το έργο, έχει επιδοθεί σε παζάρια με τον ΦΟΔΣΑ και τους Δημάρχους, εκβιάζοντας εκατέρωθεν για το ποιος θα κάνει την ιδιωτικοποίηση των ΣΜΑ όταν θα τεθούν σε λειτουργία. Συμφωνούν όλοι στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας και τσακώνονται δήθεν για το διαγωνισμό, για το ποιος θα κάνει τη δοκιμαστική λειτουργία, πόσα χρόνια θα διαρκεί η κάθε σύμβαση με τους ιδιώτες κοκ. Ο ενδοαστικός ανταγωνισμός έχει ξεχειλίσει για το ποιος όμιλος θα θησαυρίσει στις πλάτες του ηπειρώτικου λαού! 

​Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου στην προσπάθεια να αναδείξουμε το χορό των εκατομμυρίων γύρω από τη διαχείριση απορριμμάτων εδώ και δύο (2) μήνες ζητήσαμε αντίγραφα ουσιωδών εγγράφων για την πορεία του έργου. Η Περιφέρεια μέχρι και σήμερα συνεχίζει να μην χορηγεί τα αντίγραφα των συμβάσεων και τα πρακτικά της κοινής επιτροπής παρακολούθησης και μετά από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, μας προώθησε δύο υπηρεσιακά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι μόνο για τους ΣΜΑ Μετσόβου, Άρτας  Ιωαννίνων και Ζίτσας  έχει γίνει προσωρινή παραλαβή. Για το ΣΜΑ Ηγουμενίτσας η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχει εκδώσει ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο δεν έχει γίνει προσωρινή παραλαβή της κατασκευής του ΣΜΑ, και ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο έχει γίνει προσωρινή παραλαβή του εξοπλισμού, άρα μένει να διευκρινιστεί τι εμποδίζει τηνπροσωρινή παραλαβή του έργου. Και τέλος για τους ΣΜΑ Πωγωνίου, Δ. Καραϊσκάσκη και Πρέβεζας δεν έχει γίνει καν παραλαβή του εξοπλισμού!

​Και όσο η Περιφέρεια Ηπείρου καθυστερεί να παραδώσει τους ΣΜΑ, τόσο ο ΦΟΔΣΑ δίνει με μικρο-συμβάσεις τη μεταφορά του υπολείμματος με τιμές ακόμα μεγαλύτερες από  αυτές που προβλέπονταν στο διαγωνισμό που ακύρωσε πρόσφατα η Αποκεντρωμένη. Κι ενώ οι Δήμοι δεν μπορούν καν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο, πληρώνουν συνολικά 5,2 εκατ. το χρόνο στην ΤΕΡΝΑ για την περίφημη εγγυημένη ποσότητα. Ακόμα δηλαδή και τον καιρό που διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο λαός πληρώνει για χρυσάφι τα σκουπίδια 

​Αυτή είναι τα πράσινα «new deal» Kυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ίδιοι επιχειρηματικοί όμιλοι κολοσσοί, που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων εμπλέκονται στην αλλαγή των δικτύων οδοφωτισμού με led, στα μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που ξεφυτρώνουν στην περιοχή μας. Αυτά τα συμφέροντα κάνουν τους Δημάρχους να στοιχίζονται πίσω από στρατόπεδα. Εδώ όμως ξεκινούν και τελειώνουν οι ανησυχίες τους για την προστασία του περιβάλλοντος και τις λαϊκές ανάγκες. Όσο η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ανταποδοτική και πεδίο τεράστιας κερδοφορίας τόσο ο λαός θα πληρώνει το μάρμαρο, τόσο θα φορτώνονται στις πλάτες του τέλη και φόρος για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Να σταματήσουν τώρα τα παζάρια και οι εκβιασμοί. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να λειτουργήσει το έργο χωρίς εργολάβους και επιχειρηματίες. Με σταθερές σχέσεις εργασίας και διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Οι τάσεις τώρα