7 συμβουλές για παραγωγική εργασία από το σπίτι


Ο κορωνοϊός και η ανάγκη τήρησης αποστάσεων ασφαλείας για τη μείωση της μεταδοτικότητας του Covid 19 ανάγκασε πολλούς από εμάς να αρχίσουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι.

Αυτή η νέα συνθήκη της τηλεργασίας είναι μια πρόκληση, ιδιαίτερα για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ στο παρελθόν, και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν όσον αφορά το αποτέλεσμα της εργασίας τους. Μερικά κόλπα για να παραμείνουμε παραγωγικοί ακόμη και μέσα από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας είναι τα ακόλουθα:

Τηρείτε το πρόγραμμά σας

Προσπαθήστε να διατηρήστε το ωράριο σας, σαν να ήσασταν στο γραφείο. Αυτό προϋποθέτει ακόμα και να ξυπνάτε νωρίς. Να δίνετε στον εαυτό σας χρόνο να ξυπνήσει ομαλά, δίχως το άγχος της τελευταίας στιγμής. Μην παραλείψετε το πρωινό, καθώς όλοι ξέρουμε πως είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας.

Φτιάξτε τον χώρο εργασίας σας

Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να κάθονται στο κρεβάτι με το λάπτοπ τους στα πόδια, πράγμα που δεν βοηθά ούτε στη συγκέντρωση ούτε στην καλή στάση του σώματος. Διαμορφώστε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας και μετατρέψτε το στον εργασιακό σας χώρο. Μπορεί να μην έχουν όλοι στο σπίτι τους το ιδανικό γραφείο, όμως λύσεις υπάρχουν. Ο κατάλληλος φωτισμός επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ξεκούραση των ματιών.

Βάλτε ρούχα και όχι πυτζάμες

Μπορεί να φαντάζει αστείο να κυκλοφορούμε στο σπίτι με λίγο πιο επίσημα ρούχα, αλλά στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο ξεφεύγουμε από τη χαλαρότητα και προετοιμαζόμαστε για δουλειά. Οπότε σηκωθείτε, περιποιηθείτε τον εαυτό σας και ντυθείτε σαν να πηγαίνατε στην δουλειά.

Προσέξετε τη διατροφή σας

Προετοιμάστε από το βράδυ τα γεύματα της επόμενης μέρας. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ένα πρόγραμμα διατροφής για όλη την εβδομάδα, για να μην χρειαστεί να σκέφτεστε και το τι θα μαγειρέψετε κατά τη διάρκειά της. Για όσους δεν είχαν και πριν πρόγραμμα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε.

Κάντε διάλειμμα

Μπορεί να μην μπορούμε να βγούμε αυτή την περίοδο έξω, ωστόσο όταν είμαστε συνέχεια στον ίδιο χώρο και για πολλή ώρα, η παραγωγικότητά μας μειώνεται. Καλό λοιπόν είναι να κάνετε μερικά διαλείμματα, όποτε εσείς το κρίνετε αναγκαίο, για να ξεκουράζεται το μυαλό.

Επικοινωνήστε με τους συναδέλφους σας

Μπορεί να μην βρίσκεστε πια στο γραφείο με τους συνεργάτες σας, μπορείτε όμως να επικοινωνήσετε μαζί τους οποιαδήποτε στιγμή μέσω του διαδικτύου. Αυτό θα σας βοηθήσει στο να μείνετε σε εγρήγορση και να μην επαναπαύεστε, αλλά και στο να νιώσετε ότι είστε μέλος της ίδιας ομάδας και πριν την τηλεργασία.

Βρείτε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι

Ορίστε πρόγραμμα καθημερινά για τις δουλειές που έχετε να διεκπεραιώσετε και μην διακόπτετε την εργασία σας με άσχετα πράγματα. Κλείστε τα social media, απομακρύνετε το τηλέφωνο και διαθέστε χρόνο γι’ αυτά μόνο στα διαλείμματά σας.



Πηγή