Αρχική Ήπειρος Άρτα Κύπρος: Το χαλούμι απόκτησε ταυτότητα ΠΟΠ

Κύπρος: Το χαλούμι απόκτησε ταυτότητα ΠΟΠ

Το χαλούμι αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μια μέρα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιστορική για την Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού Pantziarou Dairies, στην περιοχή Αθηένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική.
«Θεωρώ πως η χθεσινή (29/3) μέρα ήταν μια ιστορική, πραγματικά, για την Κύπρο, ιδιαίτερα για την οικονομία, για την κτηνοτροφία, για την τυροκομία, γενικότερα για τις προσπάθειες που για χρόνια κατέβαλλε η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να κατοχυρώσει έναν από τους σημαντικότερους συνεισφορείς στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Οι εξαγωγές του χαλουμιού ανέρχονται στα 250 εκατ. και αυτό που ευελπιστούμε είναι με την κατοχύρωση να πολλαπλασιαστούν.
Αυτά προς όφελος ενός πρωτογενούς τομέα που θα ωφελήσει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
Και είναι ένα ισχυρό μήνυμα το πόσο, εάν και εφόσον λειτουργούμε ως κράτος, μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα – και όταν λέω ως κράτος στέλνω μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους για το πόσα οφέλη μπορούμε να έχουμε από ανάλογες προστασίες που προσφέρει η ΕΕ» είπε ο ίδιος.

Το χαλούμι είναι ημίσκληρο τυρί, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα και μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι. Όσον αφορά την ετυμολογία της λέξης υπάρχουν δύο εκδοχές: α) ότι παράγεται από την αρχαία ελληνική λέξη ἅλμη και β) ότι προέρχεται από τα αρχαία αιγυπτιακά μέσω του κοπτικού ialom.

Οι τάσεις τώρα