Το «όχι» Μητσοτάκη σε πρόωρες κάλπες και ο οδικός χάρτης διακυβέρνησης


Με την κυβέρνηση να έχει θέσει σε εφαρμογή την σταδιακή επανέναρξη της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα στους πολίτες.

Ήταν μία συνέντευξη που χωρίς αμφιβολία ήρθε σε μία εξαιρετικά σημαντική χρονική στιγμή.

Με την τηλεοπτική του παρουσία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ουσιαστικά το πώς σκοπεύει να κυβερνήσει το προσεχές διάστημα. Με άλλα λόγια έθεσε τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησης του εν μέσω πανδημίας. Δεν έμεινε μάλιστα σε μία στεγνή αποτύπωση των κυβερνητικών κινήσεων ενάντια στον ιό, αντιθέτως επιχείρησε να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία με συγκεκριμένες αναφορές.

Η συνέντευξη έκρυβε επί της ουσίας δύο ειδήσεις:

  • Βρίσκεται υπό συζήτηση το να υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών από το φθινόπωρο.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022.    

Δυο πολιτικές επιλογές που στοχεύουν από την μία στη θωράκιση της δημόσιας υγείας και από την άλλη στην ενίσχυση της «τσέπης» των πολιτών σε μία δύσκολη συγκυρία.

Ειδικά το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού αναμένεται να «σηκώσει πολύ σκόνη», θέτοντας τους υγειονομικούς προ των ευθυνών τους. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως επέλεξε να τοποθετηθεί και για ένα ακόμα ζήτημα που συζητείται πολύ στο παρασκήνιο.Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικός και στο ερώτημα των πρόωρων εκλογών:

«Λέω κατηγορηματικά όχι σε πρόωρες εκλογές, έχω αποφασίσει εξάντληση της 4ετίας», ξεκαθάρισε κλείνοντας με έμφαση κάθε τέτοια συζήτηση. Μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η κίνηση μια και ορισμένοι κύκλοι έχουν επιλέξει το τελευταίο διάστημα να συντηρούν θέμα προσφυγής στις κάλπες.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω , στρέφοντας τα πυρά του εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου», σημείωσε αναφερόμενος προφανώς στον κ.Τσίπρα. 

Με τον πιο επίσημο τρόπο λοιπόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκλεισε το ζήτημα αυτό, δείχνοντας σίγουρος ότι μόλις ο κορωνοϊός το επιτρέψει, η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα της για το οποίο άλλωστε ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Ένα πρόγραμμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να το κάνει πράξη λέω πανδημίας. 



Πηγή