EE: Χωρίς κοινή απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca


Χωρίς κοινή απόφαση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca θα πορευτεί από εδώ και μπρος η ΕΕ, μετά τη λήξη της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Υγείας των κρατών – μελών.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Άλλωστε, η έκτακτη συνεδρίαση έληξε χθες το βράδυ χωρίς κοινή απόφαση και έτσι κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ θα αποφασίζει μόνη της για την τύχη του εμβολίου της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε τις κυβερνήσεις του μπλοκ να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή». 

Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν προκαλεί διστακτικότητα στο εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κυριακίδου.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι το σκεύασμα της Astra Zeneca παραμένει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να προστεθούν τα περιστατικά θρομβώσεων στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η κάθε χώρα καλείται πλέον να αποφασίσει ξεχωριστά. Ήδη, αρκετές, προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του εμβολιαστικού τους προγράμματος.

Στην Ισπανία, αποφασίστηκε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε ανθρώπους ηλικίας από 60 έως 65 ετών. 

Στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η Σουηδία, θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μόνο τους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.

Αλλαγή πλεύσης ανακοίνωσε και η Βρετανία. Οι νεότεροι των 30 ετών κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν σειρά να εμβολιαστούν, θα κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο και όχι αυτό της Astra Zeneca.



Πηγή