Μιανμάρ: Κλειδώθηκε έξω από την πρεσβεία στο Λονδίνο ο βιρμανός πρεσβευτής


Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στο Λονδίνο, ο Κιάου Ζουάρ Μιν, ο οποίος χθες, Τετάρτη, κλειδώθηκε έξω από την πρεσβεία της χώρας του από εκπροσώπους του στρατού και πέρασε την νύχτα μέσα στο αυτοκίνητό του, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Λονδίνου να μην αναγνωρίσει τον απεσταλμένο της στρατιωτικής χούντας και να στείλει πίσω στην Μιανμάρ όσους εργάζονται γι’ αυτήν.

Σε μια κίνηση που πιθανόν να έχει επιπτώσεις για τους βιρμανούς διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο, ο πρεσβευτής κλειδώθηκε χθες έξω από την πρεσβεία του από τον στρατιωτικό ακόλουθο κατ΄εντολή της στρατιωτικής χούντας που έχει αναλάβει την εξουσία στην Μιανμάρ.

“Είναι ένα είδος πραξικοπήματος στο κέντρο του Λονδίνου (…) μπορείτε να δείτε ότι έχουν καταλάβει το κτίριό μου”, δήλωσε στο Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στρατιωτικός που πρόσκειται στη χούντα “κατέλαβε” την πρεσβεία. Όταν ρωτήθηκε ποιος βρίσκεται μέσα στην πρεσβεία της Μιανμάρ στο Λονδίνο, ο Κιάου Ζουάρ Μιν απάντησε “ο στρατιωτικός ακόλουθος, αυτοί έχουν καταλάβει την πρεσβεία μου”, προσθέτοντας ότι “έχουν λάβει εντολές από την πρωτεύουσα” και κατά συνέπεια “δεν θα μου επιτρέψουν να μπω μέσα”.

Μιανμάρ: Κλειδώθηκε έξω από την πρεσβεία στο Λονδίνο ο βιρμανός πρεσβευτής

“Ο πρεσβευτής ανακλήθηκε από το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ-έκτοτε έχει σταματήσει να ακολουθεί οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών της Μιανμάρ”, δήλωσε μέσω εκπροσώπου του ο πρεσβευτής Κιάου Ζουάρ Μιν.

“Θεωρούμε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει αυτούς που εργάζονται για την στρατιωτική χούντα και θα θέλαμε επίσης να καλέσουμε την βρετανική κυβέρνηση να τους στείλει πίσω”, δήλωσε ο πρεσβευτής μέσω του εκπροσώπου του, ο οποίος διάβασε την ανακοίνωσή του στα αγγλικά.

Σε επιστολή του προς το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών από την πρεσβεία της Μιανμάρ, την οποία είδε το Ρόιτερς, εκείνοι που έχουν τον έλεγχο της πρεσβείας ανέφεραν ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας Τσιτ Γουίν ανέλαβε ως επιτραμμένος από τις 7 Απριλίου.

Ο Κιάου Ζουάρ Μιν ανακλήθηκε στις 9 Μαρτίου, αναφέρει η επιστολή.

Ο Κιάου Ζουάρ Μιν ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του ότι “έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην βρετανική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει να επιδεικνύει την απόρριψή της προς το παράνομο στρατιωτικό καθεστώς”.

“Προσπαθεί να τα συμβιβάσει αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιά είναι η σωστή πλευρά: το στρατιωτικό συμβούλιο έχει σκοτώσει σχεδόν 600 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 48 παιδιών. Καλούμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συγκεκριμένα να αρνηθεί να συνεργαστεί με τον επιτετραμμένο Τσιτ Γουίν τον οποίο διόρισε το στρατιωτικό συμβούλιο ή με όποιον άλλο πρεσβευτή που πιθανόν να προσπαθήσει να διορίσει στο μέλλον”, ανέφερε ο πρεσβευτής στην επιστολή του.

Τον τελευταίο καιρό ο Κιάου Ζουάρ Μιν είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη στρατιωτική χούντα και είχε ζητήσει την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατήγγειλε σήμερα “τον εκφοβισμό” που ασκεί η χούντα της Μιανμάρ.

“Καταγγέλλουμε τις πράξεις εκφοβισμού του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ στο Λονδίνο χθες”, ανέφερε στο Twitter. Ο Ράαμπ χαιρέτισε “το θάρρος” του Βιρμανού πρεσβευτή και επανέλαβε την έκκλησή του να τερματιστεί “η επονείδιστη βία” στη Μιανμάρ και να “αποκατασταθεί γρήγορα η δημοκρατία” στη χώρα.



Πηγή