Τουρισμός: Μικραίνει η «πίτα» λόγω πολλών μνηστήρων & μικρής σεζόν


Με το «θηρίο» της πανδημίας καλείται να παλέψει ο ελληνικός τουρισμός, αφού αφενός κανείς δεν ξέρει την πορεία που θα έχει τους επόμενους μήνες, αφετέρου δε φέτος αναμένεται να ανοίξουν περισσότερα ξενοδοχεία κι άρα η «πίτα» θα μοιραστεί σε πιο πολλούς επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι κρατήσεις προς ώρας είναι μηδαμινές και έτσι ο κλάδος μπαίνει σε προβληματισμό ένα περίπου μήνα πριν την επίσημη έναρξη της σεζόν.

Τι σημαίνει όμως το άνοιγμα περισσότερων ξενοδοχείων και καταλυμάτων; Τη μείωση της οικονομικής αποδοτικότητας και του εσόδου ανά δωμάτιο κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει τα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Με βάση την έρευνα που έκανε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος και τοι Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown πέρυσι 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου) επαναλειτούργησαν μετά το lockdown, ενώ 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου), άνοιξαν μετά το πέρας του lockdown πέρυσι το καλοκαίρι.

Κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ διαπιστώνεται ότι, η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, η δε Μέση Τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ.

Η τιμή αυτή ήταν ελάχιστα υψηλότερη από την τιμή του δωματίου σε ξενοδοχείο 3 αστέρων τον Αύγουστο 2019, όπως προέκυψε από την ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Αντιστοίχως η μέση πληρότητα του  Αυγούστου 2019, ήταν 86%-87%.

Τούτων δοθέντων εύκολα κατανοεί κανείς το μέγεθος της φετινής δυσκολίας αλλά και της ανάγκης «προσγείωσης» στην πραγματικότητα πέρα από φιλόδοξες αναφορές ή επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς με τις «πρώτες» ελεύσεις τουριστών, που μεταξύ άλλων είναι για λογής –λογής reality shows (ευπρόσδεκτα βέβαια μια και ειδικά για τα ξενοδοχεία που τα φιλοξενούν είναι πολύ χρήσιμο οξυγόνο.

Να σημειωθεί ότι χθες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος έθεσε και το τρίπτυχο της επανεκκίνησης στους άξονες τονίζοντας την ανάγκη για «ξεκάθαρους» κανόνες εισόδου εξόδου στη χώρα και σαφή πρωτόκολλα, ρεαλισμό στις προσδοκίες και κινητικότητα με πρωτοβουλίες.

«Σήμερα, έναν χρόνο μετά, στην κρισιμότερη, διεθνώς, στιγμή της αναπάντεχης αυτής κατάστασης, η χώρα μας ετοιμάζεται να επανεκκινήσει την οικονομία της. Είναι βέβαιο, ότι ο ελληνικός τουρισμός, θα ηγηθεί αυτής της νέας αρχής. Όπως την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, απαιτείται ένα συντεταγμένο, στρατηγικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της αγοράς» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και ζήτησε σχέδιο αυστηρών υγειονομικών κανόνων, με την παράλληλη αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων εξακολουθητικής επιτήρησης της επιδημιολογικής εξέλιξης σε όλη τη χώρα. 

Παράλληλα τόνισε ότι οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε στοιχεία και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.



Πηγή