Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για «Sofagate»: Πάνω από την Φον Ντερ Λάιεν ο Σαρλ Μισέλ


Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το «sofagate» με πρωταγωνιστές την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Σαρλ Μισέλ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του, Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε πως «η αποστολή της ΕΕ στην Τουρκία θα έπρεπε να είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ενότητας της προσέγγισής μας» μα δυστυχώς, «έχει οδηγήσει σε διχασμό, καθώς η ΕΕ απέτυχε να σταθεί ενωμένη όταν χρειάστηκε. Περιμένουμε περισσότερα από την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης».

«Νούμερο 1 ο Σαρλ Μισέλ και Νούμερο 2 η Ούρσουλα»

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πήρε θέση και είπε ότι χρειάστηκε να υποβαθμιστεί και ο ίδιος διπλωματικά στο παρελθόν, δίπλα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό που ισχυρίστηκε ήταν πως όταν ταξίδευε με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του στην Επιτροπή, ήταν «σαφές για όλους ότι, από άποψη πρωτοκόλλου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο νούμερο 1 και ο Πρόεδρος της Επιτροπής ο νούμερο 2».

«Όταν ταξίδευα με τον Ντόναλντ Τουσκ ή τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, πάντα σεβόμουν αυτήν την εντολή του πρωτοκόλλου», προσέθεσε ο Γιούνκερ στο Politico, σε τηλεφωνική συνέντευξη, αναφερόμενος στους δύο πρώην Προέδρους του Συμβουλίου. «Κανονικά, είχα μια καρέκλα δίπλα από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, αλλά είχε συμβεί να καθόμουν και σε έναν καναπέ, ως πρόεδρος της Κομισιόν».

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να έχει διαφορετική μεταχείριση. «Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να καθίσει στο ίδιο επίπεδο» με τον Μισέλ, «αλλά από την άποψη του πρωτοκόλλου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι νούμερο 1». Και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το επεισόδιο στην Άγκυρα αξίζει αντιπαράθεση, ο πρώην πρόεδρος το απέρριψε. «Υπάρχουν πιο σημαντικές αντιπαραθέσεις από αυτήν», είπε.

Αναταραχή στα social media με το «sofagate»

Ωστόσο, τα σχόλια στα social media καλά κρατούν. Ανάμεσά τους και η ανάρτηση που έκανε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιντ’ Βελντ η οποία αναρωτήθηκε τον λόγο που ο Σαρλ Μισέλ παρέμεινε σιωπηλός την ώρα που η συνάδελφός του βρισκόταν όρθια και σε προφανή αμηχανία. Το σίγουρο είναι πως αυτή η στιγμή έχει προκαλέσει διπλωματική αναταραχή ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί και η ακόλουθη εικόνα: Τουσκ και Γιούνκερ κάθονται πάντα δίπλα στον Ερντογάν, ενώ η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βρέθηκε στον καναπέ.



Πηγή