Μοζαμβίκη: Δώδεκα άνθρωποι βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι από τζιχαντιστές στην Πάλμα


Συνεχίζεται η φρίκη στη Μοζαμβίκη. Δώδεκα άνθρωποι, πιθανόν αλλοδαποί, βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στην πόλη Πάλμα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τον διευθυντή της τοπικής αστυνομίας.

Ο Πέντρο ντα Σίλβα είπε στους δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν την πόλη ότι δεν είναι βέβαιος για την καταγωγή των 12 θυμάτων, όμως πιστεύει ότι ήταν όλοι τους ξένοι, επειδή ήταν λευκοί.

«Τους έδεσαν και τους αποκεφάλισαν εδώ», είπε στην κρατική τηλεόραση TVM, δείχνοντας τον χώρο με τους πρόχειρους τάφους όπου, όπως είπε, τους έθαψε ο ίδιος.

Ομάδες ανταρτών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος δρουν από το 2017 στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο της βόρειας Μοζαμβίκης, όπου βρίσκεται η Πάλμα. Δεν είναι σαφές ωστόσο αν έχουν όλες τους έναν κοινό σκοπό.

Συνάντηση ηγετών στην Μοζαμβίκη

Οι ηγέτες γειτονικών χωρών, όπως από τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, συναντήθηκαν στο Μαπούτο, στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, νωρίτερα σήμερα για να συζητήσουν την κοινή απάντησή τους απέναντι σε αυτήν την απειλή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Μοζαμβίκης Βερόνικα Μακάμο Ντλόβο είπε ότι αποφάσισαν να στείλουν μια αποστολή εντός του Απριλίου ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος της απειλής και να λάβουν τα ανάλογα μέτρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση που ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου. Οι οργανώσεις αρωγής εκτιμούν σε χιλιάδες τον αριθμό των εκτοπισμένων. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων ωστόσο παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος. 

Από την πλευρά του ο στρατός διαβεβαιώνει ότι η Πάλμα είναι πλέον ασφαλής, αφού εκδιώχθηκαν οι αντάρτες και από τις τελευταίες συνοικίες της πόλης. 

Τα πλάνα που έδειξε το TVM τραβήχθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Amarula, όπου μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ντόπιων και ξένων, πολιορκήθηκε από τους τζιχαντιστές για μερικές ημέρες μετά την επίθεση. Προσπάθησαν να διαφύγουν με μια αυτοκινητοπομπή στις 26 Μαρτίου αλλά έπεσαν σε ενέδρα, έξω από τις πύλες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας Βρετανός και ένας Νοτιοαφρικανός.



Πηγή