Lilium: Το ιπτάμενο ταξί είναι πλέον πραγματικότητα


Μία άνευ προηγουμένου επανάσταση συντελείται τα τελευταία χρόνια στις μεταφορές, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που οι καινοτόμες ιδέες προσφέρουν αμύθητο πλούτο στους επενδυτές του.

Η προσοχή όλων των εταιρειών έχει επικεντρωθεί στην εξέλιξη των αερομεταφορών και κυρίως στα μικρά, γρήγορα, ασφαλή και ευέλικτά σκάφη που θα μπορούν να μετακινούν μικρές ομάδες ανθρώπων μέσα από τις πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα ελικόπτερα αλλά χωρίς τα μεγάλα μειονεκτήματα στην άνεση και στις αποστάσεις που αντιμετωπίζουν.

Lilium

Ένα ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης παρουσίασε στο Μόναχο η γερμανική εταιρεία Lilium, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει πολλά Μέσα Μεταφοράς τα επόμενα χρόνια.

LiliumLilium

Το ηλεκτρικό σκάφος ταξιδεύει με ταχύτητα έως 300 χιλιομέτρων την ώρα, διαθέτει χώρο για ένα πιλότο και τέσσερις επιβάτες. Μια μικρότερη έκδοση του είχε πετάξει το 2017, ενώ η σύντομη παρθενική μη επανδρωμένη πτήση του νέου μεγαλύτερου πρωτοτύπου έγινε μέσω τηλεχειρισμού.

LiliumLilium

Η Lilium εκτιμά ότι, αν υπάρξουν οι κατάλληλες οικονομίες κλίμακας (μαζική παραγωγή και ζήτηση), ο ναύλος ανά άτομο θα είναι περίπου 70 δολάρια για μια εναέρια διαδρομή π.χ. από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ως το Μανχάταν.

LiliumLilium
Lilium, εκτίναξη σε 10 χρόνια

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015, έχει ήδη αντλήσει επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα στόλο αεροταξί, που θα ελέγχονται μέσω app τύπου Uber, σε πολλές πόλεις έως το 2025.

Το σκάφος της Lilium κάνει μόλις το 2% του θορύβου ενός ελικοπτέρου, πετάει μακρύτερα από τους ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν οχήματα τύπου drones και είναι ασφαλέστερο.

Η παγκόσμια αγορά ιπτάμενων ταξί αναμένεται να φθάσει σε τζίρο τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πολλές μεγάλες εταιρείες (Uber, Airbus, Ehang κ.α.) αναπτύσσουν διαφόρων ειδών αεροταξί…

Δείτε το σχετικό βίντεο:



Πηγή