Βρετανία: Τι θα γίνει τώρα που πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος


Η είδηση του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου, σε ηλικία 99 ετών, ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου. Ως μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της Βρετανίας, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ θα λάβει τις απαραίτητες τιμές μετά θάνατον.

Το σχέδιο δράσης, λοιπόν, ονομάζεται «Operation Forth Bridge» και πραγματεύεται τι θα ακολουθήσει στην Αγγλία από εδώ και πέρα.

Τώρα που ο θάνατός του Δούκα του Εδιμβούργου ανακοινώθηκε από το παλάτι, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο. Πριν την κηδεία του, ο δούκας του Εδιμβούργου θα βρίσκεται στο Saint James Palace, όπου ήταν και η πριγκίπισσα Diana πριν την κηδεία της, όπου το κοινό δεν θα έχει καμία πρόσβαση.

Σημειωτέο, πως όλα αυτά, θα πρέπει – πλέον – να προσαρμοστούν και στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τελετή της κηδείας του, θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο Windsor και σε αυτή θα παρευρεθούν μέλη της βασιλικής οικογένειας, φίλοι αλλά και αρχηγοί κρατών.

Ο ίδιος ο πρίγκιπας Φίλιππος, είχε ζητήσει να είναι απλή η κηδεία του, για αυτό και το σχέδιο δράσης μετά τον θάνατό του είναι αρκετά… «μαζεμένο» σε σχέση με αυτό της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η ταφή του – σύμφωνα με το πρωτόκολλο – θα πρέπει να γίνει στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, όπως των περισσότερων μοναρχών της Βρετανίας, όμως, ο ίδιος φέρεται να έχει διαλέξει να ταφεί αλλού.

Η βασίλισσα, τώρα, θα διατηρήσει μια περίοδο πένθους οκτώ ημερών κατά την οποία δεν θα υπάρχουν βασιλικά διατάγματα και οι κρατικές υποθέσεις θα μπουν σε αναμονή. Ολόκληρη η περίοδος πένθους θα κρατήσει 30 μέρες.

Στην Αγγλία, όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, εκτός της βασιλικής σημαίας στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, καθώς αυτή δεν κατεβαίνει ποτέ γιατί αντιπροσωπεύει τη μοναρχία, η οποία είναι διαρκής.

Τα μέλη του Κοινοβουλίου, θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια και – αν πρόκειται για άνδρες βουλευτές – μαύρες γραβάτες. Δεν είναι γνωστό, αν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν τις εργασίες τους για τις ημέρες πένθους.



Πηγή