Εθνική σύνταξη: Αναδρομικά σε χιλιάδες ασφαλισμένους για τους μήνες αναμονής


Οικονομική «ανάσα» θα δοθεί πριν από το Πάσχα σε περίπου 36.000 ασφαλισμένους, με το υπουργείο Εργασίας να προχωρά στην καταβολή της Εθνικής Σύνταξης. Το ποσό διαμορφώνεται στα 360 ή στα 384 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία και τα έτη ασφάλισης, ενώ θα δοθούν και αναδρομικά για τους μήνες της αναμονής. Με βάση το μέχρι τώρα σχεδιασμό, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως σχεδόν οι μισοί από τους υποψήφιους συνταξιούχους δεν έχουν ακόμα υποβάλει τη σχετική αίτηση, ενδεχομένως επειδή φοβούνται πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή του τελικού ποσό της Εθνικής Σύνταξης. Η πλατφόρμα, βέβαια, παραμένει ανοιχτή, και όσοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν το σχετικό αίτημα ανά πάσα στιγμή, με την καταβολή των χρημάτων να πηγαίνει, ωστόσο, για μετά το Πάσχα. 

Συνολικά, μέσα στις πρώτες 21 ημέρες – με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων– εισήλθαν στην πλατφόρμα 53.798 πολίτες, εκ των οποίων οι 44.593 υπέβαλαν αίτηση. Από αυτές τις αιτήσεις, οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και ήδη 36.088 είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, ώστε η καταβολή των χρημάτων να γίνει μέσα στον Απρίλιο. Όσον αφορά στην «ακτινογραφία» των αιτήσεων οι 12.314 αφορούν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ και ακολουθούν ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. 

Υπενθυμίζεται πως τo ποσό για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος διαμορφώνεται: 

– Στα 384 ευρώ για όσους έχουν κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) και ηλικία 67 ετών. 

– Στα 360 ευρώ για όσους έχουν κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) και ηλικία από 62 έως 67 ετών. 

– Στα 384 ευρώ για όσους έχουν 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες ασφάλισης) και ηλικία από 62 έως 67 ετών.

– Στα 360 ευρώ για όσους έχουν τις απαιτούμενες κατά περίπτωση προϋποθέσεις του χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας και είναι κάτω των 62 ετών.

Μάλιστα, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά για το διάστημα που είναι στην αναμονή για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης (εφόσον, βέβαια, δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη).

Ποιες περιπτώσεις «κόπηκαν»

Εκτός της προκαταβολής σύνταξης μένουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Ειδικότερα, η παροχή δεν χορηγείται στις εξής περιπτώσεις:

– Όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει μία μικρή αναπροσαρμογή στα ποσά αυτά, για να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.

– Όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας.

– Όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή διακρατικών συμβάσεων.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, από το σύνολο των αιτήσεων που κατατέθηκαν τις πρώτες τρεις εβδομάδες, οι 4.375 απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Οι ασφαλισμένοι που είναι στην αναμονή για τη σύνταξη πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: 

– Σε αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή ισούται με 384 ευρώ. Η χορήγηση της παροχής προϋποθέτει την ύπαρξη του ελάχιστου συντάξιμου ποσοστού αναπηρίας και τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται στις διατάξεις που διέπουν τους φορείς κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

– Σε αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου, η χορήγηση της παροχής προϋποθέτει τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται στις διατάξεις που διέπουν τους φορείς κύριας ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή ισούται με 384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο. Αν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα μέλη, με επιπλέον 384 ευρώ ισομερώς επιμεριζόμενο σε αυτά.

– Σε αιτήσεις για χορήγηση, κατά μεταβίβαση, σύνταξης λόγω θανάτου του συνταξιούχου, καταβάλλεται ποσό 384 στον επιζώντα σύζυγο. Αν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα μέλη, επιπλέον ποσό 384 ευρώ ισομερώς επιμεριζόμενο σε αυτά.

Τέλος, δύο κρίσιμα σημεία πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι: 

– H παροχή είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης παρακρατούνται και οφειλές στον e-ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές.

– Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται (σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων). Σε κάθε περίπτωση, δύνανται να παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e-ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή