NASA: Η φωτογραφία του Άρη που κόβει την ανάσα (pic)


Μια πραγματικά εντυπωσιακή φωτογραφία του πλανήτη Άρη έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, η οποία απεικονίζει αμμόλοφους πάνω στην επιφάνεια που περιβάλλει το βόρειο «πολικό» σημείο του πλανήτη.

Το τμήμα που φαίνεται στο πλάνο αντιπροσωπεύει μια περιοχή πλάτους 19 μιλίων, δήλωσε η NASA. Ωστόσο, η «θάλασσα των αμμόλοφων» καλύπτει μια έκταση τόσο μεγάλη όσο το Τέξας.

NASA: Η φωτογραφία του Άρη που κόβει την ανάσα (pic)

Η φωτογραφία έχει επιχρωματιστεί τεχνητά, δεν πρόκειται δηλαδή για την πραγματική εικόνα και τα χρώματα είναι αντιπροσωπευτικά των θερμοκρασιών. Το μπλε αντιπροσωπεύει ψυχρότερες θερμοκρασίες και οι αποχρώσεις του κίτρινου είναι «αμμόλοφοι που τους χτυπά ο ήλιος», όπως αναφέρει η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Η συγκεκριμένη απεικόνιση αποτελεί συνδυασμό πολλών φωτογραφιών η λήψη των οποίων έγινε μέσω του συστήματος Αποτύπωσης Θερμικών Εκπομπών που βρίσκεται πάνω στο σκάφος Mars Odyssey, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Οι λήψεις έγιναν μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2002 και του Νοεμβρίου του 2004 και η εικόνα δόθηκε στη δημοσιότητα προς τιμήν του Mars Odyssey, που έχει κλείσει 20 χρόνια σε τροχιά σε πλανήτη εκτός της Γης.



Πηγή