ΉΠΕΙΡΟΣ: Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου

Περιφερειάρχης: Αν κοπούν επιχειρήσεις θα φταίνε οι λογιστές που δεν κάνουν σωστές αιτήσεις

Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να ενισχυθούν αφού έτσι κι αλλιώς δεν πήγαιναν καλά και πριν τα lock down

Η Περιφέρεια Ηπείρου εξυπηρετεί τις ανάγκες μεγαλύτερων ή πιο δυναμικών επιχειρήσεων

To «πέταγμα» χιλιάδων συναδέλφων έξω από το πρόγραμμα της Περιφέρειας «ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19» δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Περίπου οι μισές αιτήσεις (4.000) από όσες έγιναν «κόπηκαν» από την χρηματοδότηση ενώ χιλιάδες είναι εκείνοι που δεν υπέβαλλαν καν δικαιολογητικά γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφτούν. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι όροι του προγράμματος, ο Εμπορικός σύλλογος Ιωαννίνων είχε τονίσει ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να στηριχθούμε ουσιαστικά. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, ότι οι όροι που υιοθετούσε η Περιφέρεια Ηπείρου για την μοριοδότηση, ενίσχυαν του μεγάλους εργοδότες, τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και πετούσαν απέξω τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό και γενικά τους μικροεπαγγελματίες.

Αυτά τα ζητήματα, έγκαιρα τα είχαμε αναδείξει και στον Περιφερειάρχη, σε συνάντηση μαζί του στις 15/01/2021. Τότε λάβουμε την απάντηση πως ‘αν κοπούν επιχειρήσεις θα φταίνε οι λογιστές που δεν κάνουν σωστές αιτήσεις και πως οι ζημιογόνες επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να ενισχυθούν αφού έτσι κι αλλιώς δεν πήγαιναν καλά και πριν τα lock down!!!

Ο Σύλλογός μας είχε έγκαιρα απαιτήσει να αλλάξουν οι όροι του προγράμματός, να αλλάξει ο προσανατολισμός και να μοριοδοτηθούν με προτεραιότητα οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Αυτοί που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη στήριξης.

Γίνεται φανερό ότι και η Περιφέρεια Ηπείρου, παρά την προσπάθεια να παρουσιάσει ότι είναι στο πλευρό των μικρών εμπόρων της πόλης, δεν κάνει τίποτα άλλο από το συστρατεύεται με την πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που σχεδιασμένα εξυπηρετεί τις ανάγκες μεγαλύτερων ή πιο δυναμικών επιχειρήσεων, που μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αύριο όμως, στις συνθήκες ομαλότητας, θα συνεχίσουν να επιτυγχάνουν αυξημένους κύκλους εργασιών.

Ο ανταγωνισμός με τα μεγαθήρια της αγοράς, που απολαμβάνουν τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επενδυτικά τους σχέδια από όλες τις κυβερνήσεις, το κράτος και η ΕΕ, αντικειμενικά οδηγεί στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας για τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους.

Κανένα συγχωροχάρτι λοιπόν!!! Τώρα να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης δίνοντας προτεραιότητα σ´ αυτούς που έχουν κάτω από 12.000 ευρώ εισόδημα όπως επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, ο τρέχων κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος, διαγραφή σημαντικού τμήματος των χρεών παλιών και νέων προς την εφορία και τις τράπεζες, μείωση της φορολογίας, επανένταξη στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος.

Συνάδελφε/ισσα πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Δυνάμωσε τον Σύλλογό σου. Διεκδίκησε με τον αγώνα σου, μέτρα για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ