Κυριακίδου για Johnson & Johnson: Σταματάει η διάθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Τα περιστατικά θρομβώσεων που εντοπίστηκαν μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, προκάλεσαν γενικό συναγερμό. Ο FDA συνέστησε παύση του εμβολιασμού, ενώ η εταιρία προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν στη διάθεση του εμβολίου και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την ασφάλεια Φαρμάκων και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε δήλωσή της υποστήριξε πως όλες οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά ενώ επιβεβαίωσε πως για την ώρα σταματά η διάθεση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, η ασφάλεια των εμβολίων είναι πάντα υψίστης σημασίας.

«Οι σημερινές εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ παρακολουθούνται στενά από τον EMA και τους φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης, έχοντας ανοικτή γραμμή με τον FDA και άλλες διεθνείς ρυθμιστικές αρχές. Η διάθεση στην ΕΕ έχει διακοπεί από την εταιρεία. Η ασφάλεια των εμβολίων είναι πάντα υψίστης σημασίας», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά διευκρινίσεις από την εταιρεία για την «απολύτως αναπάντεχη» ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της στην ΕΕ, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συζητήσεις αυτές είναι εμπιστευτικές.

Johnson & Johnson: Η ανακοίνωση της εταιρείας για το εμβόλιο

Η εταιρεία ανέφερε πως εξετάζει με τις ευρωπαϊκές Αρχές περιπτώσεις εξαιρετικά σπάνιων θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

«Εξετάζουμε τις περιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές» τόνισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της και πρόσθεσε πως «αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε τις διανομές δόσεων εμβολίων στην Ευρώπη για προληπτικούς λόγους».

Νωρίτερα, σε κοινό ανακοινωθέν τους τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφεραν σήμερα ότι διερευνούν περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε έξι γυναίκες μετά τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της J&J, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων.

Ένας τύπος θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε έξι γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Μια από αυτές κατέληξε και μια δεύτερη νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα.

Οι δύο ομοσπονδιακές Aρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της J&J σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ενώ θα παροτρύνουν τις αμερικανικές πολιτείες να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση, αναφέρουν οι New York Times.

Στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη η άφιξη της πρώτης παρτίδας (33.600 δόσεις) και την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Η Ολλανδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (CBG) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, μετά τη σύσταση των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών Αρχών για την αναστολή της χρήσης του εμβολίου.

«Μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά», ανακοίνωσε η CBG. «Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων».



Πηγή