Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να το χορηγούν παρά την αναστολή του στις ΗΠΑ


Η Ολλανδική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (CBG) ανακοίνωσε την Τρίτη 13 Μαρτίου πως τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων, παρά τη σύσταση των αμερικανικών Αρχών Υγείας για «παύση» της χορήγησης του εμβολίου.

Παράλληλα, τη συνέχιση της χρήσης των εμβολίων της Johnson & Johnson φαίνεται πως αποφασίζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως ΙσπανίαΣουηδία και Βέλγιο.

«Μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά», ανακοίνωσε η ολλανδική CBG. «Προς το παρόν, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων». Οι αμερικανικές υπηρεσίες προχώρησαν στη σύστασή τους μετά την εκδήλωση μιας σπάνιας διαταραχής με θρόμβους αίματος σε έξι ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό.

Johnson
Καθυστερούν οι παραδόσεις των εμβολίων της Johnson & Johnson στην ΕΕ λόγω των θρομβώσεων

Στη Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι τα οφέλη όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της COVID-19 αντισταθμίζουν τους κινδύνους, μετά τη σύσταση των αμερικανικών αρχών για την αναστολή του εμβολιασμού με το σκεύασμα που ανέπτυξε η Johnson & Johnson. Ο Σάντσεθ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αρχές θα επιβραδύνουν τη διάθεση των εμβολίων για να αξιολογήσουν τους κινδύνους εάν και όταν αναφερθούν σοβαρές παρενέργειες.

Η Σουηδία θα αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Johnson & Johnson εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, μετά τις αναφορές σπάνιων θρόμβων αίματος παρόμοιων με αυτούς που αναφέρθηκαν για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μια εβδομάδα αφότου οι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca και ενός σπάνιου προβλήματος πήξης του αίματος που οδήγησε σε μικρό αριθμό θανάτων.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη χορήγησή του μετά από περιστατικά θρόμβωσης

Η Σουηδία αναμένεται να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Σταμάτησε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τον Μάρτιο, αλλά αργότερα επανέλαβε τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. «Εξετάζουμε το θέμα και τα διαθέσιμα δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τους Αμερικανούς συναδέλφους μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Αντερς Τέγκνελ. «Αναμένεται μια απόφαση μέσα σε μία ή λίγες ημέρες».

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson προς το παρόν και στο Βέλγιο. Οι πρώτες 36.000 δόσεις της Johnson & Johnson παραδόθηκαν στη χώρα τη Δευτέρα και οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα αναφέρει το rtl.

Παρά τις νέες πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προβλέπεται προς το παρόν αλλαγή στον προγραμματισμό. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», σημείωσε ο Γκούντρον Μπράιτ, εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας για τον εμβολιασμό επισημαίνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε λάβει κάποια ένδειξη με βάση την οποία να πρέπει να σταματήσουμε τον εμβολιασμό».Πηγή