Σκέψεις για υποχρεωτικά self test σε λιανεμπόριο και εστίαση – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση


Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο θεωρούνται τα self tests από τις Αρχές για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Ετσι υπάρχουν σκέψεις για την υποχρεωτικότητά τους σε λιανεμπόριο και εστίαση.

Μετά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, το επόμενο βήμα για τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα αφορά τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, με ευθύνη και του εργοδότη και με πιθανές κυρώσεις για τη μη χρήση τους. Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι τα self test θα χρησιμοποιηθούν και για το άνοιγμα της εστίασης, μετά το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται νέος διαγωνισμός σε εξέλιξη για την αγορά 10 εκατομμυρίων τεμαχίων self test, με περισσότερες από 50 εταιρίες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Είναι πολύ πιθανό αυτό να βοηθήσει και στην πτώση της τιμής του, που σήμερα είναι στα 7,5 ευρώ.

Παράλληλα, malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.

«Τραπεζάκια έξω» για την εστίαση από την Τρίτη του Πάσχα εξετάζει η κυβέρνηση

Στο άνοιγμα της εστίασης πριν από εκείνο του τουρισμού, στα μέσα Μαΐου, στοχεύει η κυβέρνηση, εξετάζοντας να βγουν τραπεζάκια έξω λίγο μετά το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με αυστηρά μέτρα προστασίας για εργαζομένους και πελάτες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει μειωμένο ωράριο λειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους την Τρίτη του Πάσχα.

Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη για επιπλέον παραχώρηση εξωτερικού χώρου στα μαγαζιά της εστίασης.

«Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, είπε πως πλατφόρμα για την επιδότηση στην εστίαση πιθανότατα να είναι έτοιμη μέχρι 10 Μαΐου.

Σχετικά με το λιανεμπόριο δήλωσε πως υπάρχει ένας αγώνας δρόμου που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ενταθεί στην διαδικασία των self test. Στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες  είναι εφικτό ενδεχομένως την Δευτέρα να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου με τον περιορισμό του SMS των τριών ωρών και όλων των μέτρων προστασίας χωρίς click inside. 

«Αισιοδοξώ ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας επιστροφής στην κανονικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός και υπογράμμισε πως η λογική λέει ότι όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί και ο παράγοντας του καλού καιρού σε συνδυασμό με το «υπερόπλο των self test», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, θα βοηθήσουν την πτώση της πανδημίας.

Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, σχολίασε πως η διαδικασία των self test ανεβάζει τις πιθανότητες να επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή.

Η κυβέρνηση ψάχνει το πώς και εάν θα κάνουν οι πολίτες Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά και Πάσχα στο χωριό. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει το σχέδιό της στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι όμως παραμένουν διστακτικοί.

Ο μεγάλος φόβος είναι οι μετακινήσεις ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο και η ενδεχόμενη διασπορά του ιού σε άλλες που παρουσιάζουν ελάχιστα κρούσματα.

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα 3 σενάρια για Πάσχα στο χωριό

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό το Πάσχα, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση για τους πολίτες μετά το πολύμηνο lockdown.

Προϋπόθεση για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει πτώση ή και σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των self test για μετακίνηση με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών.

Οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν -αν τους ζητηθεί, τις αρμόδιες αρχές.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό και έχουν ιαθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι μετακινήσεις του Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν και «πρόβα» για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού που υιοθέτησε η ΕΕ για τα τουριστικά ταξίδια.

Το κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.



Πηγή