Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν δοκιμές για θεραπεία με αντισώματα κατά του κορωνοϊού


Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις δοκιμές φάσης 2 για μια νέα θεραπεία κατά της COVID-19 για νοσοκομειακούς ασθενείς που χρησιμοποιεί μονοκλωνικά αντισώματα που αποτρέπουν τη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών κατά τη διάρκεια προχωρημένων σταδίων της νόσου, δήλωσε την Τρίτη το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

«Το μονοκλωνικό αντίσωμα που δημιουργήθηκε από το εργαστήριο, που ονομάζεται IC14, συνδέεται με μια ανθρώπινη πρωτεΐνη, τη CD14, που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανοσοκυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα και στο υγρό των αεραγωγών» δήλωσε το NIH σε δελτίο τύπου.

«Η CD14 βοηθά τα ανοσοκύτταρα να αναγνωρίσουν παθογόνα και τραυματισμένα ή πεθαμένα κύτταρα, προειδοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στον κίνδυνο και ωθώντας το να ανταποκριθεί».

Η μελέτη θα περιλαμβάνει 300 έως 350 νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 ηλικίας 18 ετών και άνω σε 10 έως 15 περιοχές σε εθνικό επίπεδο.

Οι εθελοντές που συμμετέχουν θα επιλεχθούν τυχαία για να λάβουν ενδοφλέβιες εγχύσεις είτε IC14 είτε εικονικού φαρμάκου για τέσσερις ημέρες, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η θεραπεία με αντισώματα μπλοκάρει την πρωτεΐνη CD14, η οποία στα τελευταία στάδια της νόσου μπορεί να προκαλέσει την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτό που είναι γνωστό ως καταιγίδα κυτοκίνης – μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνα επίπεδα φλεγμονής και βλάβη των ιστών στους πνεύμονες, οδηγώντας σε αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.

Η μελέτη θα προσπαθήσει να μετρήσει την ασφάλεια της θεραπείας και να προσδιορίσει εάν η θεραπεία μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την ανάρρωση των ασθενών.

Εάν είναι επιτυχής, το IC14 θα υποβληθεί σε μεγαλύτερη δοκιμή αποτελεσματικότητας φάσης 3.Πηγή