Ήπειρος: Πάνω από 4.000 επιχειρήσεις έξω από το πρόγραμμα στήριξης

Με καθυστέρηση δύο μηνών η ανακοίνωση της απόφασης

Δεν υπάρχουν χρήματα, λέει τώρα ο Καχριμάνης, για όσες είχαν απορριφθεί

Την οργή των επαγγελματιών- επιχειρηματιών της Ηπείρου προκάλεσε η απόφαση της Περιφέρειας για την ένταξη σε πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Από τις 8.000 και πλέον που υπέβαλλαν αίτημα επιλέχτηκαν περίπου οι μισές, με τη διάθεση ενός ποσού 45.000 εκατ. ευρώ, που φυσικά θεωρούνταν εξ αρχής ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ακόμη και όσων επιλέχτηκαν. Σύμφωνα δε με δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ.Καχριμάνη μετά τις αντιδράσεις,  θα καταβάλλονταν προσπάθεια να εξευρεθεί το ποσό που απαιτείται για να χρηματοδοτηθούν κι άλλες επιχειρήσεις.

Δεν πέρασαν ούτε τρεις ημέρες και ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες και των επιχειρήσεων που έμειναν εκτός του προγράμματος και πως το αρμόδιο υπουργείο απέρριψε το αίτημα να δοθούν στην Περιφέρεια τα κεφάλαια που απαιτούνται.
Η λύση βεβαίως ήταν να δοθούν λιγότερα χρήματα από όσα εγκρίθηκαν για τις 4.000 επιχειρήσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των υπολοίπων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή και η ανακοίνωση καθυστέρησαν πάρα πολύ, αφού αναμένονταν να γίνει τον Ιανουάριο και γνωστοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Αυτό έδωσε τροφή για σχόλια ότι «μαγειρεύονταν» τα στοιχεία και το ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης (χωρίς να επιστραφούν τα χρήματα). Το ποια ήταν τα κριτήρια αξιολόγησης δεν έγιναν γνωστά, αλλά το σίγουρο είναι ότι και οι πάνω από 4.000 επιχειρήσεις που έμειναν «εκτός νυμφώνος», έχουν πληγεί καίρια από την πανδημία και τα μέτρα lockdown. Με το δίκιο τους λοιπόν αγανακτούν οι επαγγελματίες και ζητούν να διατεθούν κι άλλα χρήματα, εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχουν, αλλά ο Περιφερειάρχης «παίζει» με την αγωνία τους και πως κάποια στιγμή θα ανακοινώσει νέες παροχές και εντάξεις, για να δείξει ότι έλυσε το πρόβλημα για να κάνει την πολιτική του.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

«….Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων για μια ακόμη φορά τονίζει, κανείς δεν μπορεί να μείνει εκτός χρηματοδότησης και κανείς δεν μπορεί να μείνει πίσω σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις. Θεωρούμε υποχρέωση μας άμεσα, να διεκδικήσουμε με οιονδήποτε τρόπο την παροχή βοήθειας όχι μόνο για αυτούς οι οποίοι δεν αξιολογήθηκαν και τελικώς δεν θα λάβουν χρήματα από το εν λόγω πρόγραμμα αλλά και για όσους έχουν πραγματική ανάγκη την οικονομική βοήθεια και δεν πληρούσαν τους όρους του συγκεκριμένου προγράμματος. Καλούμε εκ νέου τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Ηπείρου να πράξουν τα αυτονόητα και να αναζητήσουν τρόπους για να καλυφθούν οριζόντια οι ανάγκες όσων  πραγματικά  το δικαιούνται και το έχουν ανάγκη, η διεκδίκηση για την δικαίωση τους δεν θα σταματήσει εδώ, η μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι η ελάχιστη ανταμοιβή τους στην συμβολή για την διάσωση της οικονομίας όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. δέσμευση της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν ότι εντός του Ιανουαρίου θα γινόταν γνωστά τα αποτελέσματα μετά την προκήρυξη του ήταν προγράμματος για την ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία…»