Κωδικός «μεσαία τάξη» στο Μέγαρο Μαξίμου


Η αντίστροφη μέτρηση για την αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου έχει αρχίσει. Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμάται ότι μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου το κλίμα και η ψυχολογία στην κοινωνία θα είναι τέτοια, ώστε η αλλαγή σελίδας προς την μετά covid εποχή, να είναι μία άμεση. 

Κεντρικός πυλώνας στην προσπάθεια αυτή θα είναι η μεσαία τάξη. «Βασική προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος είναι να δώσει πίσω στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, ξεκαθαρίζοντας ότι η μεσαία τάξη δε θα ανακτήσει απλώς αυτά που έχασε λόγω πανδημίας αλλά αυτά που της αφαίρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της κυβερνητικής του θητείας. 

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι πρόκειται για το πλέον παραγωγικό τμήμα της κοινωνίας, το οποίο αποτελούν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, υπάλληλοι και εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να στηρίξουν αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες, με βασικά εργαλεία τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι αναπτυξιακοί στόχοι του ταμείου απευθύνονται κυρίως στην μεσαία τάξη. 

Με βάση τον σχεδιασμό, τα πρώτα 4 δις ευρώ από τα συνολικά 57 δις των επενδύσεων που προβλέπει το πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, θα εκταμιευθούν μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις ικανές να επουλώσουν τα τραύματα του λεγόμενου παραγωγικού ιστού της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να συντηρήσει την καλή σχέση που ανέπτυξε με την μεσαία τάξη στις εκλογές του 2019, τότε που διαψεύστηκαν όλοι όσοι ισχυρίζονταν ότι η ΝΔ είναι το κόμμα των πλούσιων και των ευνοημένων, κερδίζοντας κατά κράτος τους δήθεν υπερασπιστές των “φτωχών”, το κόμμα του κ.Τσίπρα. 

Στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχει η εκτίμηση ότι το πολιτικό “παιχνίδι” την επόμενη διετία θα παιχθεί στο πεδίο της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν ήταν η εντολή του πρωθυπουργού στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο προς τους υπουργούς του, να προβάλλουν ακόμα περισσότερο το κυβερνητικό έργο, με έμφαση στις πρωτοβουλίες για την μεσαία τάξη. 



Πηγή