Undercover: Online η πρώτη έκθεση για τις μάσκες στην πανδημία


Μία νέα έκθεση, με τίτλο «Undercover», για την εξέλιξη της μάσκας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ξεκινά online στις 11 Μαΐου, ακριβώς ένα χρόνο μετά την επιβολή της χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους στη Μεγάλη Βρετανία.

H έκθεση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του Menswear Archive του Πανεπιστήμιου του Westminster και θα περιλαμβάνει 52 μάσκες σε μία ευρεία γκάμα: από απλές ιατρικές μάσκες, μέχρι τις μάσκες της Αστυνομίας, της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester FC, του σχεδιαστή Πολ Σμιθ και άλλων brands.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η τέλεια στιγμή να αναλογιστούμε πόσο γρήγορα άλλαξε η σχέση μας με τις μάσκες τους τελευταίους 12 μήνες» δήλωσε ο υπεύθυνος της έκθεσης, Καθηγητής Andrew Groves. «Η στάση του κοινού απέναντι στις μάσκες έχει επίσης αλλάξει τον τελευταίο χρόνο. Αυτό το τόσο απλό αντικείμενο έγινε ένα συμβολικό και αμφιλεγόμενο πράγμα. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν γίνει και ένα μέσο ελέγχου του ντυσίματος και της συμπεριφοράς μας» κατέληξε.

Η έκθεση αυτή επιθυμεί να δείξει πώς οι μάσκες μετατράπηκαν από κάτι που είχαμε ανάγκη για την υγεία μας σε fashion statement. «Ο κορωνοϊός ανάγκασε τις μάρκες να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στις μάσκες» ανέφερε ο Καθηγητής Groves, ο οποίος τόνισε ότι η έκθεση θα περιλαμβάνει και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι μάσκες αποτελούν επίσης κίνδυνο για το περιβάλλον.

Πολλές από τις μάσκες, που περιλαμβάνονται και στην έκθεση, περιλαμβάνουν σλόγκανς που αναφέρονται σε μερικά σημαντικά κινήματα του φετινού χρόνου, όπως το Black Lives Matter, το NHS και το «true punk» της οργάνωσης Κλιματικής Επανάστασης.

Όσο για το μέλλον της μάσκας; Οι επιμελητές προβλέπουν ότι οι μάσκες πρόκειται να μείνουν μαζί μας, όπως οι ομπρέλες ή τα κασκόλ, για να χρησιμοποιηθούν όποτε τις χρειαζόμαστε, για να παρηγορούμαστε όταν αισθανόμαστε φοβισμένοι ή απλώς υπερβολικά εκτεθειμένοι σε άγνωστο κίνδυνο.

Πηγή: theguardian.com



Πηγή