Επιστροφή στην κανονική ζωή


Οι μαύρες λιμουζίνες που διέσχισαν τις οδούς των Ανωγείων παραξένεψαν τους ντόπιους, μέχρι που έμαθαν σχετικώς γρήγορα, όπως συμβαίνει σε μικρά μέρη, τα καθέκαστα. Οι ξένοι επισκέπτες είχαν έλθει για να δουν εκ του σύνεγγυς το φημισμένο εργαστήριο παραδοσιακών κρητικών στολών που εδρεύει στο χωριό τους.

Το αυτό είχε συμβεί ολίγες ημέρες ενωρίτερα, στην Καλαμάτα, με την επίσκεψη των ιδίων ανθρώπων στο Μουσείο Ελληνικών Φορεσιών που έχει δημιουργήσει η Βικτώρια Καρέλια. Από τον Δεκέμβριο του 2020, η Maria-Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθυντής του Dior, έχει ταξιδέψει στην χώρα μας δύο φορές, για να προετοιμάσει την επόμενη επίδειξη Μόδας του Οίκου. Η δεύτερη φορά ήταν πριν από ολίγες ημέρες και περιελάμβανε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολις, το Σούνιο, το Ηρώδειο και η Νεμέα. Ακολούθησε επίσημο ανακοινωθέν του Οίκου Dior που ανήγγειλε ότι η παρουσίασις της νέας Συλλογής θα λάβει χώρα στην Αθήνα την 17η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, με πλήρη σεβασμό στα ισχύοντα υγιειονομικά μέτρα. 

Η επιλογή της ημερομηνίας είναι άκρως συμβολική, για δύο λόγους: Ο πρώτος συνδέεται με την συμπλήρωση 70 ετών, ημέρα προς ημέρα, με την παρουσίαση της Συλλογής υψηλής ραπτικής Φθινόπωρο-Χειμώνας 1951 στην Ακρόπολη, και ο δεύτερος με την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία. 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρίνισε ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για συγκεκριμένο χώρο, παραπέμποντας την υπόθεση στον Νόμο 3028/2002 Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), βάσει του ανωτέρω Νόμου είχε αρνηθεί στον Οίκο Gucci την πραγματοποίηση επιδείξεως Μόδας εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού Βράχου το 2017, παρά την γενναιόδωρη χορηγία, της τάξεως των 2.000.000 ευρώ, του διασήμου Οίκου Μόδας, ως ενίσχυση των αναστηλωτικών έργων της Ακροπόλεως. 

Αντιθέτως, το 2019 έδωσε την άδεια στην διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατρανίδου να διοργανώσει επίδειξη Μόδας στον Ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο, σε συνεργασία με το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ» – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.  



Πηγή