ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελέστηκε το 2017 και το DNA μπορεί να τον αθωώσει το 2021


Ένας θανατοποινίτης εκτελέστηκε το 2017 στο Αρκάνσας των ΗΠΑ για τη δολοφονία της γειτόνισσάς του, ωστόσο το DNA μπορεί να τον αθωώσει το 2021.

Ο Ledell Lee συνελήφθη στο Τζάκσονβιλ το 1993 μέσα σε μια ώρα από τον θάνατο της Debra Reese, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου με ένα εργαλείο μέσα στο σπίτι της.

Η εκτέλεση του Lee τον Απρίλιο του 2017 ήταν η πρώτη που γινόταν στην πολιτεία εδώ και 12 χρόνια. Πρόσφατη ωστόσο εξέταση με DNA αναγνώρισε την ύπαρξη γενετικού υλικού άλλου άντρα πάνω στο εργαλείο, όπως μεταδίδουν οι ενώσεις American Civil Liberties Union και Innocence Project.

Το ίδιο DNA εντοπίστηκε και στο ματωμένο μπλουζάκι με το οποίο ήταν τυλιγμένο το φονικό εργαλείο και δεν ανήκει στον Lee. Ο οποίος υποστήριζε μέχρι και την εκτέλεσή του ότι ήταν αθώος.

Την υπόθεση ξανάνοιξαν πέρυσι οι δύο ενώσεις, οι οποίες παλεύουν να ανατρέψουν άδικες καταδίκες.

Ο κυβερνήτης Asa Hutchinson σχολίασε χαρακτηριστικά: «Τα πειστήρια που ανασύρθηκαν δεν είναι αποφασιστικά και οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο με βάση τις πληροφορίες που είχαν τότε στα χέρια τους».

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας, Lisa Rutledge, υπεραμύνθηκε της εκτέλεσης, λέγοντας πως η δικαιοσύνη αποδόθηκε για τον φόνο της Debra Reese.

«Έπειτα από 20 χρόνια, προσεύχομαι η οικογένεια της Debra να έχει βρει την ηρεμία μετά τη δίκαιη εκτέλεσή του το 2017»…



Πηγή